[Ur nummer: 12/2004] Filmtitel: Zatoichi
Regi: Takeshi Kitano
Skådespelare: Beat Takeshi,
Tadanobu Asano mfl.

Det är slutet av 1800-talet och en kringvandrande blind massör, Zatoichi, anländer till en liten japansk by som kontrolleras av gangstern Ginzo.
Med hot och våld drar Ginzo och hans kumpaner in skatter från lokalbefolkningen. Det är få som kan förutspå att den blinde mannen kan förändra den dystra situationen, men det är precis vad som händer då Zatoichi, av en slump, möter två geishor som söker hämnd på männen som mördade deras föräldrar.
Trots sitt handikapp är Zatoichi en av Japans skickligaste samurajer och med sitt svärd, maskerat som en blindstav, dräper han den ena gangstern efter den andra.
Trots att filmen är blodig så är ändå inte våldet i fokus. Istället är det den traditionella berättelsen om hämnd som gör filmen riktigt sevärd. En annan bidragande faktor till filmens sevärdhet är dess humor som lockar till många skratt, särskilt då mindre skickliga krigare klantar sig.