Nya regler för kritiserade stugstiftelsen

Ett 30-tal behövande kvinnor ska kunna hyra sommarstuga i Nacka nästa sommar. Den omdiskuterade stiftelsen Anna Johansson Visborgs Minne har infört månadsvis uthyrning.

[Ur nummer: 01/2005] Tio stugor kommer att bli lediga, säger Hacer Anar på Annebergs Kursgård som har hand om uthyrningen. Stugorna är på 20 eller 30 kvadratmeter och hyrs ut möblerade. Det finns gemensamma utedass och duschrum.
Liten stuga kostar 2 000 kronor och stor stuga 2 800 kronor för en månad. Under högsäsong får de hyras endast en månad.
Avgörande för att få en stuga kommer att vara behov och kötid. Hacer Anar tittar på de sökandes förmögenhet, inkomst och tillgång till annat sommarställe.
Det finns en kö som går tillbaka till 1986, men Hacer Anar tror inte att personerna i den är så intresserade av att hyra under en enstaka månad.
Tidigare har stugorna, som sammanlagt uppgår till 84 stycken, hyrts ut säsongsvis till samma personer år från år.
De äldre hyresgästerna ska inte sägas upp men de har informerats om de nya villkoren och när stugor blir lediga ska de föras över till månadsvis uthyrning.
Ordföranden i stiftelsen, Maria Bosdotter från LO-distriktet, berättar att beslutet om månadsvis uthyrning togs redan före sommaren. Tanken är att kvinnornas aktuella behov av sommarvistelse ska bli utslagsgivande.
Många stugor och även kursgården är i dåligt skick och i stort behov av reparation. För att få pengar till denna renovering har ett förslag varit att sälja mark till Riksbyggen som skulle bygga bostadsrätter. Med Nacka kommun förs diskussioner om hur det ska gå till. Området har ett stort kulturhistoriskt värde.

Fotnot: Den som är intresserad av att hyra en stuga ska ringa Annebergs kursgård, tel:
08-716 10 18.