Högskolan för dig med yrkesvana
Livsmedelsarbetare som vill komma
vidare söker till YTH
Livsmedelsarbetare som jobbat ett tag och känner att det är dags att vidga sina vyer kan söka till YTH-livsmedel – yrkesteknisk högskoleutbildning. Det är en utbildning där man värdesätter yrkeserfarenhet från livsmedelsindustrin.
[Ur nummer: 03/2005] På promenadavstånd från Helsingborgs centralstation ligger Campus Helsingborg som är en del av Lunds universitet. Det är här i den före detta Tretorn-fabriken, ”Galoschan” även kallad, som YTH håller till sedan ett par år tillbaka.
Här träffar jag fyra studenter som alla är livsmedelsarbetare och medlemmar i Livs. Alla har de minst fyra års arbetslivserfarenhet från livsmedelsindustrin vilket är ett minimum för att få gå på YTH.
Tobias Johansson, 27 år, är den som jobbat längst i branschen av de fyra. Redan som 15-åring började han jobba extra på slakteriet i Varberg, han städade tre timmar varje dag efter skolan. Efter en tid fick han fast jobb i paketeringen.
Han blev intresserad av styckning och började successivt lära sig hantverket. När han i stort sett var fullärd lades dock arbetsplatsen ned. Ett tag gick han arbetslös tills han fick jobb på Kvalitetsstyckarna i det nedlagda slakteriets lokaler.
Arbetsskada motiverade
Anledningen till att Tobias Johansson nu vill vidareutbilda sig är att han, på grund av en arbetsskada, har svårt att fortsätta som styckare.
– Utbildningen är bredare än vad jag trodde från början. Listan är lång över de möjligheter som finns efter avslutade studier och det känns bra, säger han.
Det är Tobias första år på YTH.
I hans klass går även Andreas Henriksson. Han är 30 år och tjänstledig från sitt arbete som processoperatör på Nord Mills i Malmö.
– Jag har länge haft planer på att gå en högskoleutbildning och jag tycker att denna är bättre än väntat. Det känns bra att få användning av de kunskaper som man har med sig från branschen, säger han.
Undervisningen är upplagd så att de växlar mellan arbete i grupp, föreläsningar, laborationer, studiebesök och projektarbete. Första året håller de sig dock mest inom skolans väggar och tyngdpunkten ligger på teoretiska studier.
De läser bland annat livsmedelskunskap, livsmedelsteknik, livsmedelskemi och livsmedelsmikrobiologi. Det ingår också en hel del laboratorieförsök, här finns också ett minibryggeri, ett minibageri och ett minimejeri att tillgå.
Eftersom Tobias Johansson och Andreas Henriksson bara gått en termin så har de svårt att uttala sig om framtiden efter avslutade studier.
– Det finns många vägar att välja mellan. Jag vill dock försöka hålla mig kvar inom livsmedelsbranschen och dra nytta av mina erfarenheter, säger Tobias.
Inte heller Andreas har några bestämda planer.
– Först och främst vill jag göra bra ifrån mig på utbildningen. Det jag strävar efter är att vidareutveckla mig. I mitt arbete som processoperatör finns många kopplingar till det som vi läser här. Jag tror att min arbetsgivare kommer att uppskatta mina nya kunskaper, säger han.
Vill bli gymnasielärare
De som går andra året är lite mer på det klara med vad de vill göra i framtiden. Som Mia Bengtsson, 25 år, som har ett förflutet som bagare och konditor på Wienerconditoriet i Landskrona.
– Min plan är att fortsätta till lärare på gymnasienivå med inriktning på livsmedelprogrammet. Och jag känner mig mer och mer säker på att jag är inne på rätt spår. Förutom YTH kommer jag att behöva läsa 60 poäng på lärarhögskolan i Malmö. Jag gillar mitt jobb på bageriet men arbetstiderna inom branschen är ett problem. Det känns som jag sovit bort stora delar av mitt liv, säger hon.
Hennes klasskamrat, Jesper Dahlskog, 28 år, är också konditor. Han kommer från Konsumbagaren i Kristianstad. Han har, till skillnad från Mia, för avsikt att återvända till sin arbetsplats efter avslutade studier.
– Jag skulle kunna tänka mig att bli produktutvecklare eller provbagare. Under utbildningen har det dock dykt upp mycket annat som jag tycker låter lockande. Så just nu vet jag inte riktigt vad jag vill. Jag får se vad min arbetsgivare har att erbjuda mig när jag kommer tillbaka.
De är flera på mitt jobb som gått YTH och som fått högre tjänster, säger han och fortsätter:
– Anledningen till att jag började här var att jag kände ett behov av att utvecklas. Och jag har fått en och annan aha-upplevelse. Något som jag fått upp ögonen för är behovet av hygienutbildning.
Och det är hygienkontroll som han och Mia håller på med just nu. Hela deras årskurs har varit ute och gjort kvalitetskontroller på olika livsmedelsföretag. Dessa prover ska de nu analysera.
Jesper har valt att se hur det är ställt på Konsumbagaren. Han har följt gräddens väg, från det att den tas emot till dess att den lämnar bageriet och finns på bageriets produkter ute i butik.
– Så här noggrant har mitt bageri nog aldrig blivit kontrollerat. Jag känner väl till rutinerna och vet var de känsliga punkterna finns. Det ska bli intressant att analysera proverna.
Presentationer på företagen
Mia har inte återvänt till sitt bageri utan istället valt att undersöka ett fiskrökeri. Hon har där följt fiskens väg från råvara till förädlad produkt ut i butik.
Det är första gången som de båda får använda sina färdigheter ute i verkliga livet. Resultaten ska sedan presenteras både muntligt och skriftligt för respektive företag.
De radar upp mängder med genomskinliga plastburkar (petriplattor) innehållande olika prover. I en av dessa finns svarta otäcka fläckar.
– Det är stafylokocker. Det var inte bra. Det måste jag utreda närmare. Det känns att det är på riktigt nu, konstaterar Mia.