[Ur nummer: 05/2005] Det är just lagom av lusen att sitta någonstans bakom tapeten när hela förbundet förbereder sig för att åka till kongressen i Göteborg.
– Akta dig, lusen lilla, så att du inte får sparken. Har du ingen åsikt har vi ingen nytta av dig. Så är det bara. Då är du slut. Också du har en bakdel.
Man kan känna en liten, liten skälvning i det solida förbundshuset, när lusen jagar från rum till rum. Det mumlas och tasslas i korridorerna. Alla ambitiösa, alla nervösa, alla pretentiösa låter datorn stå påslagen och knappar noggrant ner sina svar. Vem är föredragande? Kan någon dra fördel? Och så vidare.
– Föredragande? Du har ju inte en aning om något, väser lusen.
– Aha, där är du. Äntligen. Vad är det med dig? Är du sur för att jag inte bytt ut mina gamla trista tankar till något modernt, i ljus feministisk stil eller lagt in en helt ny och skinande jämlikhetsparkett. Säg något. Du måste ha en åsikt, en egen genomtänkt lusuppfattning som du kan argumentera för. Annars får du stanna hemma. Annars får du sparken. Det är kongress om mindre än en månad.
– Ja… säg det högre. Gör dig till ägare av en åsikt. Ta avstamp från något.
Plötsligt är han där, rakt framför mig. Rakt i ansiktet på mig.
– En undersökning, säger han. En undersökning som Sveriges Veterinärförbund har gjort visar att hundratals husdjur utnyttjas sexuellt. Vart tjugonde husdjur som kommer in till veterinären och som inte råkat ut för en olycka har utnyttjats sexuellt av en människa. Tidelaget avkriminaliserades i Sverige 1944. Jag vill att det stiftas en ny lag mot tidelag. Jag vill att Livs tar ställning och i sina stadgar inte bara bekänner sig till en socialistisk och feministisk grundsyn, utan också en djurrättslig.
– Men lusen, lilla, nu överdriver du väl ändå din popularitet. Men vad gör det? Du är välkommen till Livs kongress i Göteborg.