Tårtbak till discomusik
Östra – ett medlemsägt bageri med gott kamratskap, bra arbetsmiljö och ett roligt jobb men till en låg lön
Inifrån Östras bröd dunkar nattradion. Man skulle kunna tro att det är disco, men det är det inte. Här bakas tårtor till musik i ett rasande tempo, femton olika sorter.
[Ur nummer: 05/2005] Det är inte många ord som växlas. Alla vet vad de ska göra. De femton olika recepten har de i huvudet.
Operatårtan går bäst. Det är en grön marsipantårta som av många kallas för prinsesstårta, huruvida det är samma tårta som avses är något oklart. Den som görs på Östra innehåller i alla fall kräm och grädde.
Karin Carlsson och Bengt Karlsson har varit i gång sedan klockan tio igår kväll och ägnat den mesta tiden åt bakelser. Nu är klockan fyra på morgonen och de har fått sällskap av Bo Ivansson, Benny Johansson och Linda Nordberg.
Tillsammans ska de fem konditorerna klara av alla tårtbeställningar. De bakar cirka 100-150 tårtor varje dag.
– För det mesta är det rena hantverket. Det är detta som är så roligt med det här jobbet. Det är stor skillnad mellan våra arbetsuppgifter och de andras ute i bageriet. Där är arbetet mer automatiserat, säger Karin Carlsson.
När man ser hur tårta efter tårta blir till råder ingen tvekan om att hon kan sin sak. Så har hon också arbetat här i 19 år, gick hantverkslinjen, började som praktikant och blev kvar.
Natt har hon arbetat ända sedan nattarbete infördes på bageriet 1997. Dessförinnan kördes bröd ut två gånger om dagen. Men när butikerna krävde fullt sortiment redan från morgonen tvingades de till nattskift. Det gjordes under ganska högljudda protester men det är historia nu.
Bengt Karlsson tycker inte att det är så farligt att jobba natt. Han brukar lägga sig vid sju-tiden och sova fram till tre på eftermiddagen. På Östra har han arbetat i 29 år.
Bo Ivansson, som också är Livs klubbordförande, har jobbat här i 30 år. Det är dock inte många som idag kan stoltsera med så långa anställningstider som han och Bengt. Personalomsättningen ute i bageriet är ganska så hög.
– Jag arbetade först som trågare men jobbet som konditor passar mig bättre. Det andra handlade mer om att trycka på knappar, berättar Bo Ivansson.
Han brer med van hand grädde över tårtbottnarna som han har framför sig. De olika momenten sitter i ryggraden. Det är knappt man hinner blinka innan han är klar och tar sig an nästa tårtsort.
Karin Carlsson sticker emellan med en fråga om hur tårtan hon håller på med ska dekoreras.
– Med chokladströssel, svarar Linda Nordberg.
Hon är yngst i gänget och en sann tårtentusiast. Hon gör gärna det där lilla extra fast hon inte behöver. Som när hon med stadig hand pikerar, det vill säga garnerar, tårtorna.
– Det är ingenting som jag behöver göra men jag tycker att det är roligt och så får jag nytta av min utbildning. Jag tror att det betyder mycket, inte bara för kunderna, utan även för dem som säljer våra tårtor.
Träffar alltid brudparen
Det är Linda Nordberg som brukar ta hand om specialbeställningar som till exempel bröllopstårtor.
– Jag träffar alltid brudparet innan. Det är ju viktigt att deras bröllopstårta blir som de tänkt sig. Man gifter sig ju bara en gång, säger hon och fortsätter:
– Det roliga med att jobba här är att vi gör så mycket olika produkter. På så sätt blir det aldrig långtråkigt. En fördel är också att vi själva får lägga upp vårt arbete. Det gäller bara att vi kan komma överens sinsemellan och det gör vi.
Hon är överhuvudtaget mycket nöjd och stolt över sitt yrkesval. Hon berättar att de ute i bageriet säger att de mest leker på kondisavdelningen. Det brukar de i alla fall säga lite skämtsamt. Denna avdelning går dock bra. De har till och med behövt nyanställa.
– Vi månar verkligen om att hålla en så hög kvalité som möjligt på våra produkter. Om det finns billiga alternativ testar vi dem, är de inte bra väljer vi de dyrare alternativen. Det är viktigt att aldrig göra avkall på kvalitén. Det kommer vi inte att göra så länge det är vi som får bestämma.
Drömmer om eget
En dröm hon har är att en gång öppna eget. Hon vet att det är allt annat än en dans på rosor. Benny Johansson, hennes pappa och arbetskamrat, hade ett eget bageri i 18 år.
– Han sa till mig att jag fick bli vad som helst bara jag inte blev konditor eller bagare. Jag valde en annan linje men jag hoppade av och så blev det detta yrke i alla fall.
* Hur är det att arbeta far och dotter tillsammans?
– Jag tänker inte så mycket på det. Hittills har det fungerat bra. Vi jobbade även tillsammans när min pappa hade eget. Visst var jag lite orolig i början vad de andra skulle säga men det är ingen som sagt något om det. Det gäller att inte blanda ihop privatliv och arbete.
Hon understryker att de alla är som en liten familj, de fem som arbetar på kondisavdelningen. De stöttar varandra och är det stora beställningar så börjar de tidigare om så krävs för att hinna med.
Benny Johansson, som varit anställd på Östra bageriet sedan 1999, längtar definitivt inte tillbaka till tiden som egenföretagare.
– Det är mycket bättre att vara anställd. Jag hade tidigare många timmars arbetsdag, inga åtta timmar precis.
Han är ledamot i klubbstyrelsen och har blivit vald till kongressombud för första gången. Han fick kongresshandlingarna häromdagen och har ännu inte hunnit läsa dem.
– Vi ombud ska få gå en kongressutbildning. Det ser jag fram emot. Jag har dock erfarenhet både från att vara arbetsgivare och arbetstagare, vilket jag tror kan vara värdefullt.
Vill införa lärlingssystem
Han är engagerad i frågan om yrkesutbildning och skulle vilja driva den frågan på kongressen om det ges möjlighet till det.
– Jag tycker att företagen borde införa lärlingssystem igen. Det skulle man tjäna på speciellt i dessa tider då det är svårt att få tag i utbildad personal. Inte minst för skoltrötta kan det vara ett alternativ, säger han och fortsätter:
– Jag saknar det systemet. Jag har själv varit lärling så jag talar av egen erfarenhet när jag säger att det var bra. Jag tycker att det kunde utgå någon form av bidrag till arbetsgivare som tar emot lärlingar.
Östra bageriet är inget vanligt bageri. Det är det enda medlemsägda i Sverige (se separat artikel). Alla är överens om att det är speciellt att jobba på en sådan arbetsplats. De menar att deras arbetsgivare är schysstare jämfört med många andra. De låga lönerna är dock ett ständigt diskussionsämne.
– Det är dock inte någon som skor sig på oss. Går det bra får vi dessutom del av kakan genom vårt vinstdelningssystem, säger Bo Ivansson.
Det är framför allt de som jobbar dag som har dåligt betalt. De har inte en krona över avtal, det gör att de inte tjänar mer än cirka 15 000 kronor i månaden.
– Det är ingen större skillnad mellan de som är utbildade och de som är outbildade. Alla har i stort sett samma lön. Att ha jobbat länge är inget som betalar sig. Det går inte heller att driva högre löner när läget är så pressat, man vill ju hjälpa företaget att överleva. Samtidigt kan jag inte låta bli att tycka att utbildning ska värderas, säger Bo Ivansson.
Ett tidigare lönesystem hänger fortfarande med för dem som jobbat en längre tid. De som jobbar dag har 4-8 kronor mer i timmen jämfört med dem som anställts efter det att systemet avvecklades år 2000.
Stora investeringar
Något som de pratar mycket om är annars de stora investeringar som gjorts på senare tid. Cirka 100 miljoner har lagts ner på ny utrustning. Det är något som inger hopp.
Den sista tårtan för dagen har nu bakats. Fullastade vagnar har efter hand rullats ut i paketeringen. Där packas tårtorna i vita kartonger med Östras välkända grön-röda logotyp. Fullastade backar skjuts sedan in på lastbilsflaken tills kajen är helt tömd. Senast klockan sex ska dagens leverans vara på väg ut till butikerna.