Mot ett lyckligare liv

Boktitel: Att hjälpa sig själv – om hoppet, modet och
lyckan
Författare: Dave Pelzer
Förlag: Månpocket

[Ur nummer: 06/2005] Dave Pelzer hade en minst sagt traumatisk barndom och om detta har han skrivit tre böcker: Pojken som kalldes det, Pojken som inte fanns och Pojken som överlevde.
I Att hjälpa sig själv – om hoppet, modet och lycka som är Dave Pelzers fjärde bok, berättar han om hur en människa som utsatts för stora svårigheter faktiskt kan gå vidare och leva ett lyckligt liv.
Han har delat upp boken i tre delar och hans motto är att ge så konkreta råd som möjligt till sina läsare, vilket han också gör.
I korthet går hans råd ut på att man först och främst ska rensa bort allt dåligt från sitt liv för att sedan lista ut vad det egentligen är som man vill ha ut av livet och till sist lära sig att älska sig själv och vara nöjd med vad man har.
Dessa till synes självklara råd är varvade med intressanta berättelser från Dave Pelzers eget liv.
Boken är insiktsfull men hans ständiga optimism är stundtals irriterrande. Speciellt när man inser att denna man som lyckats ta sig ur sin ”negativa” barndomsmiljö kom fram till ”insikten” att ta värvning för att kriga i Irak 1991.
Hade han inte varit med om tillräckligt med lidande?
Utan att vilja starta någon konspirationsteori är det i dessa ”krigstider” dessutom underligt att många av hans goda råd faktiskt indirekt rekommenderar arméns disciplinära uppfostran.
I det perspektivet är boken lite skrämmande och kanske just därför extra läsvärd.