[Ur nummer: 06/2005] Fackföreningar är förbjudna på svenska företag i Kina. Men ärligt talat vad är det för skillnad om det är så i Kina eller i Sverige?
Vi kommer att få lägre löner i Sverige om vi inte ser till att man får högre löner utomlands. När ett svenskt företag flyttar utomlands, så borde facket flytta efter, för att öka lönerna för företaget i det nya landet och inte bry sig om lagarna i det landet, utan kämpa för de rättigheter som vi har här, både fackligt och politiskt. Snacka om demokratisk attack: svenska fackliga ombudsmän grips i Kina för att de vill verka inom svenska företag. De svenska företagen skulle inte bli populära om de inte tog ställning för det svenska facket då.
Det är väldigt logiskt om man tänker efter, självklart ska vi ha svenska fackföreningar, där det finns svenska företag, det spelar ingen roll var man är geografiskt. Man är en idiot om man tror att vi kan försvara våra löner på hemmaplan genom facklig kamp utan att attackera det lönesystem som finns i länder med låga löner.
Om ett företag kan flytta utomlands, så kan facket göra det. Om facket kunde bli tillåtet och starkt i Sverige, så kan det bli det i andra länder.
Men för att det ska bli så, måste Sverige skicka ut fackliga representanter till låglöneländerna och starta om från noll. För idag är vi beroende av vår omvärld och är inte den rättvis, så blir den till slut inte heller det i Sverige. Attack är bästa försvar.