Finurligt hokuspokus

Filmtitel: Agata och stormen.
Regi: Silvio Soldini.
Skådespelare: Licia Maglietta, Giuseppe Battiston med flera.

[Ur nummer: 06/2005] Den här italienska filmen är ingen vanlig komedi, även om den på sina ställen är synnerligen humoristisk. Anti-naturalism kallar regissören själv sin lätt teatrala stil, alltså en slags filmisk motsvarighet till magisk realism i främst spanskspråkig litteratur. Fast här är det i Italien som oväntade saker inträffar mitt i vardagen. Som till exempel när den kvinnliga huvudpersonen Agata, bokhandlare i Genua, kortsluter elektriska apparater och pangar glödlampor genom blotta sin laddade närvaro. Hon får även trafikljus att slå om med blixtens hastighet. Vilket inte sker ostraffat.
Det handlar alltså om en annan sorts humor än gängse filmhumor typ slapstick eller relationskomedi från Hollywood: inte ironisk och aldrig rolig på någons bekostnad. Den är stillsam och har melankoliska stråk. Men ler med personerna, inte åt dem när de begår misstag och beter sig förvirrat, till synes utan mål och mening i livet. Dock är det just det de söker: Meningen med livet.
Där är den medelålders Agata, som har ett passionerat förhållande med en betydligt äldre man. Hennes bror Gustavo som får veta att han är
adopterad och inte har någon
syster men väl en bror. Brorsan nasar kläder på vischan och bedrar notoriskt sin rullstolsburna hustru, som vet allt om mannens otrohet.
Ibland blir det kanske lite för mycket hokus pokus, till och med snudd på ansträngt, då historien till varje pris ska kokas efter den magiska realismens recept. Men härlig eskapism, sköna skådespelare och många fina detaljer, som är utspridda genom hela filmen, ursäktar övertonerna. Fast Agata och stormen når inte riktigt, riktigt upp till Silvio Soldinis förra film: Den ömsinta och ännu mer oförutsägbara Pane e tulipane (Bröd och tulpaner). Även där har den elegant uttrycksfulla aktrisen Licia Maglietta huvudrollen. Den fick aldrig svensk biopremiär men finns att hyra i välsorterade videobutiker. Rekommenderas!
Agata och stormen är hursomhelst en underhållande och finurlig film om människor som söker sina nya liv när deras gamla går i kras. Och hittar dem. Vackert så!