Antifackliga avskedanden på dominikanska Nestlé
Flera hundra personer protesterade i San Francisco de Macori på Dominikanska republiken mot att Nestlé avskedat två arbetare och satt upp en lista på ytterligare 30 arbetare som ska sägas upp.
[Ur nummer: 07/2005] En solidaritetsrörelse med de avskedade har bildats. Nestlé påstår att fackföreningen hindrar arbetet och att fabriken därför inte kan köpa mjölk av bönderna i regionen.
Enligt Bernabel Matos, generalsekreterare i det dominikanska livsmedelsarbetareförbundet, Fentihabeta, är det ett falskt påstående. Han säger att det handlar om mjölkpriset till bönderna. Den transnationella mejerijätten Nestlé vill inte betala det pris som det statliga mjölkrådet Conaleche bestämt.
Minskad produktion
Nestlé har sedan en tid tillbaka minskat invägningen och dragit ner produktionen.
Nestlé vill köpa mjölken billigare och om inte det går, importera råvara till världsmarknadspris. För att det ska bli möjligt måste regeringen gå med på att öka importkvoten.
Avskedandet av arbetarna och den därpå följande konflikten med facket är Nestlé-ledningens sätt att dölja sitt eget verkliga syfte.
Enligt Bernabel Matos är medlemmarna i Nestlé-facket beredda att driva den fackliga kampen vidare. Många av dem har deltagit i fackliga studiecirklar som Livs och LO-TCO Biståndsnämnd ger bidrag till på Dominikanska republiken.
– Medlemmarna kan se igenom företagets agerande och förstår betydelsen av att ha lokal mjölkproduktion för landets livsmedelssuveränitet och trygghet.
Han vädjar om solidaritet med de avskedade arbetarna och med Nestléfacket.
Det globala yrkesfacket, IUL, har skrivit till Nestlés karibiska ledning och det dominikanska arbetsmarknadsdepartementet och krävt att de två avskedade ska få tillbaka sina arbeten och att situationen blir löst i enlighet med landets lagar.