Beslutet om LO-paketet väcker starka känslor

– Fan va bra med hemförsäkring som ingår i medlemskapet, säger Camilla Sjögren, 26, paketerare på Hilton Food Group i Västerås.
Hon har precis skrivit på för medlemskap och sedan några timmar tillbaka är hon fackligt organiserad i Svenska Livsmedelsarbetareförbundet.

[Ur nummer: 07/2005] Den nya hemförsäkringen blev ett lyft för den nystartade fackklubben på Hilton Food Group i Västerås.
– Många har redan anmält sig och flera är på väg in, säger klubbordförande Joakim Nässén.
Arbetsplatsen öppnade i augusti förra året och klubben bildades i november. Alla är alltså relativt nyanställda och medelåldern är låg, bara 32 år. Före beslutet om hemförsäkring var 150 av drygt 300 anställda i produktionen medlemmar i Livs, men det hoppas och tror Joakim att det blir ändring på nu.

”Finns alltid någon”
– Jag har nästan bara mött positiva reaktioner på hemförsäkringen, men det är klart att det alltid finns någon som är emot, säger han.
Camilla hör till de positiva. Hon trivs bra på jobbet och säger att hon funderat på att gå med i facket ett tag, men att det inte blivit av.
– Det här med hemförsäkringen fick mig att bestämma mig, det var den utlösande orsaken.
– Faktum är att jag inte har haft någon hemförsäkring tidigare så det känns väldigt skönt att det blev gjort.
Förutom hemförsäkringen så räknar hon också med att fackföreningen kommer att stötta henne om det händer något eller blir någon konflikt.
– Fackklubben hos oss är bra, men informationen kunde vara bättre. Det var ett infomöte som jag missade, med sedan har jag snackat med andra som berättade om vad som hände.

”En bra affär”
Även Ann-Sofi Pettersson, 20, är nöjd med försäkringsbeslutet:
– För mig är det riktigt bra, eftersom jag betalade 3 000 per år tidigare för hemförsäkringen så jag har tjänat på det. Vad jag har hört så kommer många som tidigare tyckte att det var för dyrt att vara med i facket att ändra sig nu tack vare försäkringen, säger hon.
På Hilton Food Group jobbar också Arne Friis, 52. I Mål & Medel nummer 2/2005 sade han i en artikel inför beslutet om LO-paketet att han absolut inte vill ha någon kollektiv hemförsäkring av principiella skäl.

”Klarar mig lika bra”
Nu, efter kongressens beslut, är han rejält uppretad:
– Det är åt helvete. Sånt ska inte facket ägna sig åt. Nu har jag gjort det jag sade innan, jag har gått ur det jävla förbundet och jag kommer att klara mig precis lika bra som alla andra.