[Ur nummer: 07/2005] Kronfågel blir huvudleverantör av fryst fågel till ICA. Det är en affär värd 180 miljoner kronor på årsbasis. Anders Wallgren, försäljnings- och marknadsdirektör på Kronfågel är glad över framgången.
Det innebär att Kronfågel blir störst på både färsk och fryst kyckling. Han hoppas att kycklingföretaget också ska kunna bli leverantör av ICA:s lågprismärke, Euroshopper. I dag tillverkas Euroshopper av danska Rose Poultry.
För den tidigare huvudleverantören till ICA, Torsåsen, är det tristare. Nu förlorar de en storkund och måste ändra sitt sortiment.
Hiroshi Tanaka, inköpschef på ICA, säger att beslutet om huvudleverantör är taget efter en noggrann genomgång av vad varumärkena tillför.
– Det är väldigt liten skillnad mellan Torsåsen och Kronfågel. De ligger nära varandra. Ingen av dem har något unikt, utan det som avgjorde var priset. Just nu finns en väldigt stark prispress från konsumenterna.
Hiroshi Tanakas beslut innebär att Torsåsen är borta från ICA:s centrala annonskampanjer med lockpriser och hyllritningar som anger leverantörernas utrymme i butikerna.
Det är givetvis ändå möjligt för den enskilda ICA-butiken att välja Torsåsen som leverantör, poängterar han.