I debatten inför kongressens beslut om kollektiv hemförsäkring varnades det för att många skulle lämna förbundet om beslutet gick igenom. Beslutet har skapat oro på många håll, men några massutträden har ännu inte synts till.

[Ur nummer: 07/2005] – Det ringer alltid människor som är missnöjda av olika anledningar och de senaste veckorna har jag fått många samtal om LO-paketet. En var så arg att han hotade att vrida nacken av mig. Men de flesta brukar lugna sig om man tar sig tid att prata, säger Eva-Britt Hallin, kontorist på avd 1 Göteborg.
Ingrid Karlsson, kontorist i avdelning 9 Linköping, säger att det är ungefär en person om dagen som ringer om hemförsäkringen.
– Men man ska inte glömma att många som ringer är positiva också, säger hon.
En av klubbarna i avdelning 9 är GB Glace i Flen. Där hade man nyligen medlemsmöte om hemförsäkringen. Igor Papec, klubbordförande, berättar:
– De flesta är positiva, men det finns några som är emot och då är det i första hand av pricipiella skäl. Nu ska vi bjuda in Folksam för att få mer teknisk information, säger han.

Protestlista i Gävle
Den hittills kraftfullaste protesten mot LO-paketet kommer från Kraft Foods Sverige Gevaliarosteriet i Gävle. Där har nästan samtliga av 78 medlemmar undertecknat en skrivelse till förbundsstyrelsen där man kräver medlemsomröstning och hotar med utträde.
– För de flesta hos oss är det inte fråga om försäkringens innehåll utan det är en principfråga om vad facket ska lägga sig i, säger klubbordförande Kenneth Ekberg.
Han vill inte spekulera i hur många som verkligen kommer att lämna förbundet.
En annan klubb som är kritisk till beslutet är Campbell Soup i Kristianstad: 11 personer har anmält utträde och gått över till alfa-kassan.
– De är sura, de hade den attityden innan, sa att om det blev ett ja skulle de gå ur. Vi hade 64 medlemmar i klubben. Nu är vi 53. Det här är en jäkla katastrof, säger klubbordförande Björn Larsson.
– Nu får vi hitta på något i klubben, som gör att vi kan locka tillbaka dom, vad vet jag inte, någon bra löneuppgörelse eller något liknande.

Besviken
– Jag röstade nej på kongressen så som de valt mig ville. Jag var upp i talarstolen och argumenterade mot. Men det förändrar ändå inte att jag känner mig besviken.
– Jag är besviken på dem i förbundet som argumenterade så starkt för det här beslutet trots att de visste att det fanns ett stort motstånd. Jag är besviken på medlemmarna som går ur förbundet i affekt, utan att tänka på konsekvenserna och jag är besviken på mig själv som inte har lyckats övertyga dem om att stanna kvar.
– Min egen uppfattning är att k-hemmen är bra.