[Ur nummer: 05/2003] Titel: Hedersmordet på Pela
Författare: Lena Katarina Swanberg
Förlag: Månpocket

Nuförtiden vet de flesta innebörden av ett så kallat ”hedersmord”. Få visste vad det betydde när Pela Atroshi mördades i Kurdistan den 24 juni 1999. Pelas pappa erkände mordet och sa att han var tvungen att döda sin egen dotter eftersom hon dragit skam över familjen. När Pela var borta skulle familjen glömma vad som hänt och så småningom återfå sin heder igen, men Pelas lillasyster Breen höll inte tyst. I boken Hedersmordet på Pela  är det Breen som för första gången berättar om  mordet på sin storasyster och hur hon kämpar för att Pela inte ska glömmas. Direkt efter att Pela mördades i Kurdistan kontaktade Breen svenska myndigheter för att få till stånd en svensk rättegång. Breen som bevittnade mordet vet att det är hennes farbror som skjutit Pela, inte hennes pappa. I boken beskriver Breen sin och Pelas uppväxt, hur de tvingades fly från sitt hemland och hur det är att vara kurdisk flicka och bo i Sverige. Breens berättelse är unik och mycket intressant. Till skillnad mot många av medias rapporter ger boken en grundlig förklaring till varför det förekommer hedersmord. Bokens författare, journalisten Lena Katarina Swanberg, har gjort ett gott jobb som jag gärna rekommenderar till andra.