All ”egen lingonsylt” kommer från Lapplandssylt

I stort sett all lingonsylt som de stora affärskedjorna – ICA, Coop, Hemköp, Willys och så vidare – idag saluför som ”sin egen” kommer från ett och samma företag; Lapplandssylt i Lycksele.

[Ur nummer: 07/2003] Sin överlevnadsbana inledde Lapplandssylt som ett litet oansenligt bärplockningsföretag, beläget i Rusksele några mil utanför Lycksele. Företaget levererade nyplockade lingon och hjortron till olika sylttillverkare i Norden, bland annat till några som ägdes av norska Good Food Holding (GFH),
År 1995 gick Sverige med i EU, men det gjorde inte Norge. GFH köpte då in sig i den europeiska marknadsunionen genom att förvärva det lilla bärplockningsföretaget i Rusksele. I samma veva skrotade GFH en då egen ägd syltfabrik i Danmark.
– Maskindelarna från den fabriken kom då upp på tio fullastade långtradare till Rusksele. Delar som vi sedan, utan tillgång till några installationsritningar, plockade ihop likt ett Lego till en fungerande syltfabrik, som fick namnet Lapplandssylt. Sen fick vi lära oss att själva koka sylt på bären som vi plockade, berättar Henrik Engman som har varit med ända sen ”bärplockningstiden” i Rusksele och som  idag är produktionschef på Lapplandssylt i Lycksele.

Legokoka sylt
År 1997 började man på Lapplandssylt legokoka sylt åt ICA-handlarna.
– Redan under det första året sprack tillverkningsprognosen från ICA med 400 procent. Vi var tvungna att jobba som små tokar för att hinna med, berättar Henrik Engman.
Året därpå var man därför tvungna att flytta tillverkningen till en betydligt större fabrikslokal i Lycksele.
– Till en början var lokalen här alldeles för stor för vår produktion men idag fyller vi den gott och väl.
För nu är det inte enbart ICA-handlarna som hämtar hem ”sin egen sylt” från Lapplandssylt för nu gör i stort sett alla de andra stora livsmedelgrossisterna det också; Coop , Willys, Hemköp och så vidare.
Från en omsättning på 7 miljoner kronor om året har på bara några år Lapplandssylt vuxit till ett företag som i år lär omsätta drygt 70 miljoner kronor.
Det innebär att man idag kör tre tillverkningslinjer – en för refill-, en för plast-  och en för glasförpackningar – på dagtid, plus att en av linjerna, refillen, även körs under ett kvällsskift.
Totalt är det idag 16 anställda som arbetar i produktionen, 12 på dagen och 4 på kvällen, och tillsammans tillverkar man 30 ton sylt per dag, varav drygt hälften av tonen är baserade på råvaran lingon.
– Sen kommer jordgubbar och hallon.

Bra stämning
Bengt ”Bengan” Åberg är en 43-årig före detta gruvarbetare som idag är syltmakare och tillika fackklubbsordförande på Lapplandssylt.
– Egentligen passade gruvarbetet mitt sinnelag bättre, men va’ fan gruvan är ju nedlagd nu. Men det är jättebra här också. Man smälter in i sylten liksom och det är en jäkla bra stämning här.
Som fackordförande har dock ”Bengan” ett problem, bara hälften av de som jobbar i fabriken är fackligt anslutna till Livs. Resten är som Bengan uttrycker det ”svartfötter”, en del är med i andra LO-förbund, några är syndikalister och några är inte fackligt anslutna över huvud taget.
– Det är inte alls ovanligt att det är på det sättet i de här trakterna, där anställningar är en förbrukningsvara med kort hållbarhetstid. Då hänger man ofta kvar i det ”fack” man en gång gått in i för det är inte lönt, anser man, att byta facktillhörighet lika ofta som man tvingas byta jobb.
Det är som det är med det, menar Bengan som, på sitt mycket rättframma sätt, idogt försöker att få med alla i Livs.
– Men man kan ju inte hålla på och tjata sig till ovän med sina närmaste arbetskamrater heller. Någonstans måste var och en få inse själv vad som är bäst för henne eller honom.

Förbaskat roligt
De flesta som förtjänar sitt uppehälle på Lapplandssylt har inte mer än tre, fyra anställningsår på nacken. Den som varit med längst, ända sen Ruskseletiden, och sett hur företaget vuxit sen starten är Sven-Allan Dahlgren.
– Att det skulle bli så här stort trodde jag väl aldrig. Men det har varit mycket slit också, men samtidigt har det alltid varit ett jäkla bra kamratskap här som gjort att slitet varit förbaskat roligt också.
Trots att de nu arbetar i ett mycket framgångsrikt företag så känner sig ändå igen på Lapplandssylt riktigt anställningstrygg. Vis av tidigare erfarenhet gör vi aldrig i det i de här trakterna, konstatera Bengan Åberg.
– Kunde man frakta hit hela vår fabrik, från Danmark, på tio långtradare så kan man naturligtvis frakta den här ifrån också på samma vis. Så enkelt är det.