Jörgen fick inte betalt för övertiden
Med Livs hjälp fick han ut över 100 000 kronor
Över 100 000 kronor i obekväm arbetstids- och övertidsersättning höll Jörgen Åkesson på att gå miste om, men tack vare facket kunde han dock stämma sin arbetsgivare till Arbetsdomstolen och få ut sina pengar.
[Ur nummer: 07/2003] Jörgen Åkesson är inte längre anställd. Han driver sedan tio månader ett eget bageri: Thoréns bageri i Alingsås.
– Jag har lovat lokalombudsman Betty Krook att sätta upp en skylt där det står att jag aldrig ska bli som min tidigare arbetsgivare, säger Jörgen Åkesson.
Hans forne arbetsgivare, Urban Nyberg, försökte nämligen lura honom på både obekväm arbetstids- och övertidsersättning. Och det handlade inte om några små summor utan om drygt 100 000 kronor.
Många turer
Det var många turer innan Jörgen fick sina pengar. Det var inte förrän Livs stämde arbetsgivaren till Arbetsdomstolen som arbetsgivaren till slut gick med på Jörgens krav. Då hade Jörgen redan sagt upp sig från Steinbrenner & Nybergs bageri i Göteborg och börjat driva sitt eget bageri i Alingsås.
När jag besöker den gula trävillan, där Jörgens bageri ligger, så håller han precis på att torka av golven och avsluta nattens arbete. Han ser rätt trött ut, det är mitt på dagen och dags för honom att gå hem och lägga sig.
Men han är angelägen om att berätta sin historia. Vi slår oss ner vid bordet i lunchrummet i källarvåningen. Men helst vill Jörgen att hans fru ska vara med. Hon har bättre minne och kommer i detalj ihåg alla turer som varit. Medan vi väntar in henne berättar han lite om sitt 20-åriga liv som bagare.
Bageriutbildning
1984 gick han ut bagerilinjen vid Ester Mossesons Gymnasium i Göteborg och arbetade på olika bagerier fram till 1997 då han blev uppsagd på grund av arbetsbrist. En kort tid gick han arbetslös innan han fick arbete på Urban Nybergs bageri i Göteborg. Det är om denna tid som artikeln ska handla om.
– Det var en mycket lärorik arbetsplats. Vi gjorde allt själva och jag lärde mig otroligt mycket. Det lade grunden till att jag idag kan driva ett eget bageri, säger Jörgen.
Han vill inte börja med kritiken utan det positiva.
Hans fru Carola Åkesson, som nu slagit sig ner vid bordet, är dock fortfarande ganska så arg.
– Det som gör mig heligt förbannad är att Urban försökte smutskasta min man och sa att han hade misskött sitt arbete och att övertiden berodde på att han gjorde ett så dåligt jobb.
Det var hon som såg till att Jörgen stod på sig och krävde sin rätt.
– Jörgens arbetsgivare kunde vända och vrida på allt. Han kunde manipulera de flesta, men inte mig, säger hon.
Produktionsansvarig
Det hela började med att Jörgen efter ett par års anställning utsågs till produktionsansvarig och gick från att arbeta natt till att arbeta dag. Lönen skulle enligt överenskommelse förbli den samma. Efter en tid var det många som slutade av olika anledningar och med bara nyanställda blev det en massa extra nattarbete för Jörgen.
– Jörgen skötte allt själv och jobbade i stort sett dygnet runt. Noga skrev han upp all övertid och obekväm arbetstid. Det hade hans arbetsgivare uppmanat honom att göra, berättar Carola.
Ingen ersättning
Så skulle Jörgen och hans fru och tre små barn åka utomlands för de extra pengar som Jörgen jobbat ihop. Men då vill arbetsgivaren plötsligt inte kännas vid detta. Han sade att Jörgen inte hade rätt till någon extra ersättning. Urban hävdade att Jörgen haft fast lön, ord stod mot ord.
Jörgen blev då helt ställd.
– Efter 10 till 12 timmars arbetsdag har man inte så mycket kraft att sätta sig upp mot sin arbetsgivare som på morgonen är pigg och utvilad, konstaterar han.
Jörgens fru gick dock i taket. Hon om något visste hur mycket hennes man ställt upp och jobbat extra.
Hon ringde till ombudsman Betty Krook och frågade om råd. Det ledde till lokal förhandling men någon överenskommelse kunde inte göras då arbetsgivaren valde att utebli. Därefter blev det central förhandling men inte heller den ledde någon vart då arbetsgivaren visserligen dök upp men bröt upp i förtid.
LO:s rättsskydd
Jörgen fick då veta att det var möjligt att med hjälp av LOs rättsskydd driva ärendet vidare till Arbetsdomstolen och stämma arbetsgivaren för brott mot kollektivavtalet.
– Det tyckte jag absolut att vi skulle göra, säger Carola.
Men ärendet gick aldrig så långt som till rättegång. Parterna kom överens om förlikning i de förberedande förhandlingarna. Jörgen fick 100 000 kronor i ersättning och nöjde sig med det.
– Så här i efterhand har jag ångrat att vi inte försökte driva det hela vidare. Jag tycker att Jörgens arbetsgivare kom för lindrigt undan, säger Carola. Som jag ser det handlade det inte bara om pengar utan också om att det skulle svida. Så här gör man bara inte.
Jörgens arbetsgivare gjorde för övrigt en riktigt ful sak. Han slutade förra sommaren att dra fackavgift på Jörgens lön.
– Som jag ser det var det ett försök att få mig utesluten. Utan fackets hjälp hade det varit svårt för mig att få rätt, säger Jörgen upprört men tillägger:
– Det tricket gick jag inte på. Det fixade sig genom att jag själv betalade in min avgift. Och jag har en känsla av att min arbetsgivare blev lite snopen när han förstod att jag fortfarande var medlem.