[Ur nummer: 09/2003] Titel: Pianisten
Regi: Roman Polanski
Premiär: 15 augusti

Wladyslaw Szpilman (Adrien Brody) är en polsk jude som lever i Warszawa under andra världskriget. Han tillhör en rik judisk familj och är känd pianist i polsk radio. Filmen baseras på en sann historia om Wladyslaw Szpilman och hur han och hans familj tillsammans med andra judar tvångsflyttas till ett ghetto i Warszawa. Filmen innehåller en rad hemska scener som visar hur den tyska ockupationsmakten börjar med att ständigt förnedra judarna för att så småningom sporadiskt avrätta vem som helst och till sist avsluta förföljelsen med massavrättningar i koncentrationslägren.
Men Wladyslaw Szpilman lyckas överleva allt detta. Han tar sig ut från ghettot och under de sista åren av kriget gömmer han sig i olika lägenheter och äter det som han kommer över. Att uppleva, om än bara på film, det som judarna gick igenom under andra världskriget är en fruktansvärd upplevelse. Wladyslaw Szpilmans berättelse är unik och mycket rörande.
Trots det ger filmen vid första intryck inte sken av att komma med något nytt, men en stund senare dyker tankar upp att Polanskis film faktiskt ger en ny och otänkbar dimension av kritik mot hur en del judar köptes av tyskarna för att förtrycka sina egna och kritiken sträcker sig till och med snäppet längre. Scenen där tyska militärer förnedrar och vägrar att släppa igenom judarna genom vägspärren kan dessvärre liknas vid en vägspärr på den av Israel ockuperade Västbanken.