[Ur nummer: 12/2003] Filmtitel: Kill Bill, volume 1
Regissör: Quentin Tarantino
Skådespelare: Uma Thurman, Lucy Liu Daryl Hannah, Vivica A Fox med fler.
Sverigepremiär: 3/12-03

Jag känner mig rent av uppfriskad efter att ha sett Kill Bill, del ett. En överraskande känsla eftersom jag trodde att tusentals liter blod som sprutar från stympade och halvdöda människor snarare skulle chockera än stimulera. Hur Quentin Tarantino och hans väl valda skara skådespelare lyckas med konststycket att underhålla med våld, blod och fåordig dialog är svårt att svara på.
Kanske är det de varierande sätten en Samurajfajt kan iscensättas på – svartvitt, animerat och neonljus är knep som gör att blodfontäner upplevs mindre äcklande. Eller så är det helt enkelt de tokiga idéerna som illustrerats på ett unikt och alltid lika överraskande sätt som fångar fascinationen?
Historien är enkel. Black Mamba eller ”The Bride” (Uma Thurman) överlever mirakulöst flera skott, varav ett i huvudet, på sin bröllopsdag. Alla andra bröllopsgäster, inklusive brudgum och präst, mördas.
Efter fyra år i koma vaknar ”The Bride” och vill hämnas sina mördare och hon har en lång lista att ta itu med.
Så lång att ”The Bride” inte hinner med att döda alla i avsnitt ett och det är sannolikt den troligaste orsaken till att Quentin Tarantino varit tvungen att dela upp hämnddramat i två delar.
Det finns ju trots allt bara ett visst antal tekniker för att döda människor på ett underhållande sätt. Sammanfattningsvis – ännu en kultfilm från herr Tarantino.