[Ur nummer: 01/2002] J K Rowlings första boksuccé Harry Potter och de vises sten är inte helt oväntat en lika stor succé på film. Miljontals barn och vuxna världen över har den senaste tiden vallfärdat till biografer för att se när den blott elvaåriga Harry Potter får veta att han egentligen är trollkarl, suverän på att flyga kvast och den enda som besegrat den farligaste trollkarlen som finns Voldemort, eller för känsliga –  Du Vet Vem. I filmen kommer historien om hur Harry Potter vinner det första slaget mot Voldemort lite i skymundan.
Det är nämligen mycket från boken som måste förklaras; quidditch, Harrys bästa vänner, Harrys muggel-familj, Hogwards och Hagrid för att nämna några av de ingridienser som är viktiga för att förstå den värld som Harry Potter lever i.
Till en viss del känns det som om filmen är ihopsatt av scener ur boken, men med underbara special effekter och trovärdiga skådespelare är det svårt att inte trollbindas – men så är jag också en av Potters miljontals beundrare.