Sju unga förväntansfulla lärlingar 24 år senare…

Året är 1978. Månaden är januari. Arbetsplatsen är NNP:s slakteri i Östersund. Sju förväntansfulla styckarlärlingar i tjugoårsåldern blickar in i fotgrafens, Bengt Weilerts, kameraöga. Klick! Vad blev det av de sju? Vad gör de idag, 24 år senare?

[Ur nummer: 01/2002] Roger Hermansson – ”Jag jobbade kvar på NNP i fem år innan jag insåg att det här kommer inte min kropp att palla med. Så jag hoppade av styckarjobbet och arbetade sen ett år som avbytare ute på diverse lantbruk.
Därefter arbetade jag flera år som dörrvakt och garderobiär på olika restauranger.
Under alla dom här åren höll jag också intensivt på med body-building under min fritid.
Och för nio år sedan startade jag så ett eget gym och relaxcenter här i Östersund och den rörelsen driver jag fortfarande.”

Michael Löwenmark – ”Jag gick klar lärlingsutbildningen på NNP. Sedan stack jag till Stockholm och gick en två-årig köttmästarutbildning på Konsums charkfabrik.
När den utbildningen var avklarad återvände jag hemåt och jobbade till en början i en livsmedelsbutik i Storlien. Men där fick jag ”lappsjuka” och återvände därför till Östersund. Och sedan dess har jag hela tiden jobbat som styckmästare i en stor ICA-butik, Blå Center, här i Östersund.”

Ulf Nordström – ”Jag jobbar faktiskt kvar i samma lokaler som jag alltid har gjort. Men jag har en helt annan arbetsgivare idag, Lits djurservice. NNP, som sedermera blev Scan, la ju ner verksamheten här, 1998 tror jag det var.
Idag jobbar jag både med slakt och styckning.
Visst har jag, under årens lopp, varit på gång och tänkt lämna jobbet någon gång, när det känts slitsamt och tungt, men det har aldrig blivit av liksom. Och nu känns det för sent.”

Bengt Åström – ”Jag jobbade kvar på NNP till 1989. Då drog jag till Stockholm  och började jobba som styckare på Slakthusområdet. Efter några års hårt slit fick jag reumatisk värk i axlarna. Men jag jobbade kvar fram till oktober 1996.  Då fick jag sjukbidrag och sökte mig åter till hemtrakterna.
Här jobbade jag sedan deltid ett tag på ett vapenföretag i Östersund, men det gick i konkurs. Så nu går jag arbetslös på ”liten tid” och har sjukbidrag för resterande tid.

Björn Lindström – ”Jag var kvar på NNP till 1981. Sedan jobbade jag som styckmästare i olika butiker här i stan. Därefter pluggade  jag på en folkhögskola i Leksand. Det roligaste jag gjort. Efter det tänkte jag ”nu ska jag aldrig mer ta i en köttbit”. Men så återvände jag till Östersund. Jag började jobba på Domus, ansvarig för först kött och sedan grönsaksavdelningen. Sedan blev jag säljare på Findus, 1987, och jobbade där i sju år . Nu är jag säljare på Kungsörnen.”

Staffan Eriksson – ”Jag jobbade kvar på NNP till 1982. Jag har bara ljusa minnen sen den tiden. Men då insåg jag väl också att det här kommer inte min kropp att klara av i långa loppet. Då for jag ner till Eskilstuna och gick en ett-årig köttmästarutbildning. Därefter jobbade jag på ett litet slakteri i Östersund och sedan i en livsmedelsbutik. Men sen sadlade jag om helt och utbildade mig till bildlärare. Och sen 1993 arbetar  jag som bildlärare på Palmcrantzskolan här i Östersund.”

Mikael Jansson – ”Jag jobbade kvar på NNP ända fram till nedläggningen 1998. Sedan gick jag arbetslös tills jag bara hade 20 dagar kvar till utstämpling. Då fick jag en API-plats i en liten butik,Ost&Vilt, här i stan.
Hon som då jobbade ordinarie i butiken blev sedan med barn och sa upp sig och då fick jag överta hennes jobb. Så idag sköter jag ensam om Ost&Vilt, där vi säljer lokalt producerad ost och vilt, som tjäder, hare, orre och ripa, från de jämtländska skogarna.