[Ur nummer: 01/2002] Dunkla behov av Amy Gutman (Wahlström & Widstrand 2001, pocket, 59 kronor).
Direkt efter utbildningen på Harvard får Kate jobb hos Manhattans främsta advokatbyrå. Hon undrar själv hur hon hamnat i den grupp som bistår företagets mest framstående delägare. Det team hon tillhör ska försvara en herrtidningsförläggare som anklagas för sexuella trakasserier av sin sekreterare.
När Kates kollega, den mer erfarne advokaten Madeleine, hittas brutalt mördad börjar Kates tillvaro att rämna. Under den städade ytan döljer advokatbyrån många hemligheter och Kate tycks befinna sig mitt i skottgluggen för en maktstrid som hon inte begriper.
Gutman beskriver sig själv som en ”före detta överklassadvokat som ger sig till att skriva en thriller”. Hon har jämförts med John Grisham, och visst finns det likheter. Båda författarna är försiktigt samhällskritiska. Dunkla behov utspelas liksom Grishams böcker i amerikansk juristmiljö. Men i övrigt är det lite orättvist mot debutanten Gutman att jämföra henne med en mästare som Grisham. Dunkla behov är spännande och har många kvalitéer, men den når inte på något vis Grishams nivå.