”Jag kan berätta att jag börjar på slottet som en av de rika…”

Sverige var en stormakt som krigade sig fram genom Europa. Medan kungen och stormännen levde i lyx och överflöd plågades de fattiga av kyla, missväxt och krig.

[Ur nummer: 11/2005] Sverige var en stormakt som krigade sig fram genom Europa. Medan kungen och stormännen levde i lyx och överflöd plågades de fattiga av kyla, missväxt och krig.
Så såg livet ut för Markus Gustavsson och 16 andra personer under de sex sommarveckor som de spelade in årets omgång av helgunderhållningen Riket.
– Det var verkligen som att flyttas tillbaka i tiden. All mat och kläder och utrustning var autentiskt. Det var bara filmkamerorna som påminde om att vi faktiskt inte var tillbaka på 1600-talet på riktigt, berättar Markus.
Inspelningen av årets upplaga av Riket skedde under juni och början av juli på Tidö slott vid Mälaren. Renässansslottet Tidö, som uppfördes av Gustav II Adolfs rikskansler Axel Oxenstierna under 1600-talets första hälft, är på senare tid renoverat och i stort sett återställt till den ursprungliga miljön.

Härskarkedja i rent guld
I Riket blir deltagarna uppdelade i de fattiga i kojan och de rika på slottet. Spelledaren Stefan Sauk har satt upp stränga regler för hur maktspelet ska gå till. Rollerna kan växla under spelets gång men bara en person vinner till slut härskarkedjan av rent guld och en halv miljon kronor.
Markus har fått stränga order av Sveriges Television att inte avslöja hur det går för honom eller någon de andra tävlande. Framför allt gäller det att hålla hemligt vem som vinner härskartiteln.
– Men jag kan berätta så mycket som att jag börjar på slottet, som en av de rika.
Sedan berättar han att bland favoriträtterna från 1600-talet finns plattbröd bakat över öppen eld, så en kvalificerad gissning är att han även hamnar i fattigare miljöer under seriens gång.
Till vardags bakar Markus bröd med betydligt modernare metoder, på Korvbrödsbagarn i Örebro, där han också är fackligt aktiv som skyddsombud.
– Jag har varit där ganska länge, på heltid sedan 2000 och innan dess på vikariat under somrarna sedan 1996. Det är en bra arbetsplats som jag trivs på.
* Lockar det inte med en framtid inom tv-branschen efter det här äventyret?
– Jag gillar tv och visst kan jag erkänna att det är lockande att komma vidare från Korvbrödsbagaren på något sätt om jag blickar framåt. Även om jag i och för sig trivs med jobbet och arbetskamraterna känns det ibland som om jag har gjort mitt här. Men jag tänker absolut inte bli någon ”Riket-Markus” som ställer upp på vilka galenskaper som helst för att få stå kvar i rampljuset.
Markus berättar att han satt klistrad vid TV:n under förra vinterns avsnitt av Riket, som då utspelade sig på medeltiden, ett par hundra år tidigare årets upplaga.

5911 sökande
– Jag har alltid varit intresserad av historia och varit med på festivaler och marknader med tält och gycklare och sådant. Jag kände direkt att detta var något för mig och när jag såg på SVT:s hemsida att de sökte deltagare till en ny omgång tvekade jag inte.
Nu var det inte riktigt så enkelt som att bara anmäla sitt intresse. Det var 5 910 andra personer förutom Markus som också hade gjort det.
Urvalsprocessen, den så kallade castingen, skedde i olika omgångar och till sist hade TV-folket bestämt sig för vilka 17 som skulle få chansen att vara med i Riket. Markus hade fått en av de åtråvärda platserna.
– Hela semestern och ytterligare någon vecka gick åt till inspelningarna, men det var det värt. Det var ett otroligt spännande och roligt äventyr hela tiden, säger Markus.
* Jag läser i SVT:s presspapper att dueller ”ofta ställer extremt höga krav på deltagarna”, att det har varit straff med fängelsehålor, fotbojor och kallduschar. Har det inte varit farligt? Har det hänt några olyckor?
Markus, som alltså är skyddsombud hemma i Örebro, skruvar på sig och erkänner att visst har det förekommit olyckor. Vad som hänt i detalj får visa sig allt eftersom avsnitten spelas upp.
– Men jag kan säga att säkerhetstänkandet har varit högt och att vi har fått mycket tydliga instruktioner och genomgång inför varje moment, säger Markus.

Riket har premiär fredag den 18 november klockan 20.00 i SVT1. Det blir sammanlagt 12 avsnitt under vintern.