”Nyckelpersoner” poppade upp när LAS-listan på uppsagda skulle presenteras

När Köttcentralen i Helsingborg skulle lägga ner stycken och säga upp 18 anställda, nästan halva styrkan, försökte företagets vd Mauri Ulappa kringgå turordningsreglerna. Han ville göra undantag för så kallade nyckelpersoner.

[Ur nummer: 12/2005] – Det verkar inte som om vi kan göra så mycket åt uppsägningarna, däremot kan de inte kringgå LAS-listan, säger Christel Niby en av Livs lokalombudsmän i Helsingborg.
Klubbordförande Anders Nilsson nekade blankt till att gå med på några undantag, förutom för en arbetsledare. Livs meddelade att det skulle bli stämning om inte LAS-reglerna följdes. Det tog skruv och bara några timmar innan uppsägningarna skulle skrivas på backade företaget. Turordningsreglerna skulle respekteras.

En sista revansch
Som en sista revansch försökte de neka Anders Nilsson att sitta med dem som skulle sägas upp när beskedet överlämnades.
– Men då hänvisade jag till förtroendemannalagen för cheferna och det slutade med att jag fick sitta med trots allt.
När Anders Nilsson saknade namn på långtidssjukskrivna på turordningslistan så drog han först slutsatsen att de fått förtidspension.
– Men så var det ju inte. Företaget hade skickat ut något man kallade slutlön och hävdade att anställningen i och med det avslutats. Men minst en av de sjukskrivna hade inte en aning om att han blivit av med sitt jobb. Så får en uppsägning självklart inte gå till så nu kommer vi att ta tag i det ärendet också.
Köttcentralen i Helsingborg är ett företag med en lång tradition av hänsynslöshet mot anställda och fack. Tvister om avtal för inhyrd arbetskraft, en facklig förtroendeman har hotats med uppsägning på grund av ”personliga förhållanden”. En lokalombudsman har trakasserats.

Rekord i grinighet
Ett svårslaget rekord i grinighet var när vd:n i maj meddelade att de anställda skulle få sina löner den 28:e varje månad.
I februari skulle de alltså inte ha en chans att betala hyran i tid. Och i december lär det vara svårt med julmat och paket om pengarna kommer fyra dagar efter julafton.