[Ur nummer: 12/2005] l Moderaterna kallar sig numera ”det nya arbetarpartiet”.
De tidigare kraven på jättelika skattesänkningar för de rikaste har smusslats undan, och i stället talar de om att sänka skatterna för låg- och medelinkomsttagare.
Det är ett förslaget och fräckt röstfiske, som man inte ska låta sig luras av.
Avslöjanden om att de borgerliga planerar att finansiera skattesänkningar bland annat genom att lägga över kostnaderna för sjukskrivningar på grund av trafikolyckor på Trafikförsäkringen.
Det handlar om tusenlappar i månaden i ökade försäkringspremier för bilisterna. Det blir naturligtvis låg- och medelinkomsttagarna som drabbas värst av den smällen.
Nu har det även kommit fram att den borgerliga maktalliansen vill genomföra kraftiga höjningar av avgifterna till a-kassan.
Kostnader om tio miljarder kronor om året ska vältras över direkt på löntagarna. Ännu ett exempel på att skatt växlas mot höjda avgifter som slår hårdast mot låg- och medelinkomsttagare.
Samtidigt vill de sänka ersättningarna till de arbetslösa – än så länge oklart med hur mycket.
Sänkta ersättningar från a-kassan berör inte bara de arbetslösa. Brist på arbetskraft driver upp löneläget – medan arbetslöshet alltid sätter en press nedåt på lönerna.
En arbetslöshetsförsäkring som ger ersättningar som inte ligger alltför långt från det allmänna inkomstläget håller den effekten i schack. Men om ersättningarna sänks får vi ett tryck nedåt på lönerna för låg- och medelinkomsttagare.
Höjer man avgifterna till a-kassan kraftigt leder det dessutom till att många med små inkomster inte har råd med försäkringen.
Det handlar om dem som löper störst risk att bli arbetslösa, och som på detta sätt helt ställs utan det sociala skydd som a-kassan ger.
En följdeffekt blir att människor hamnar utanför facket helt enkelt för att man inte har råd – och maktbalansen på arbetsplatserna förskjuts till arbetsgivarnas fördel.
I skuggan av moderaternas populistiska flört med breda väljargrupper har både centern och folkpartiet tagit rejäla kliv åt höger. Några ”mittenpartier” finns inte längre. Det är ett helgjutet högerblock som rustar mot socialdemokraterna.
Den borgerliga maktalliansen talar inte längre öppet om ”systemskifte”. De har insett att det skrämmer väljarna. Men det är just vad de kommer att genomföra om de får chansen.
I radioprogrammet ”Godmorgon Världen” 7 augusti fick den moderate riksdagsmannen Lennart Hedqvist frågan om det är så att den nya moderatpolitiken bara gäller på kort sikt, på lång sikt är det fortfarande den gamla politiken som ska genomföras.
”Ja, det är väl en korrekt beskrivning”, svarade han.
Tydligare kan det inte sägas.