”Jag tycker det är viktigare med mer tid än pengar”

Vad det gäller kosten är Kristoffer Ottoson en medveten konsument. Han äter paleolitiskt (stenålderskost), alltså den mat som man åt innan jordbruksrevolutionen. Det innebär till exempel att han inte äter spannmål.

[Ur nummer: 01/2006] Det kan tyckas som att svära i kyrkan, när han jobbar på ett stort industribageri – Fazers bröd i Lidköping. Men det är inte riktigt så.
Det är ett val som han gjort efter eget personligt forskande. Han hade problem med hudutslag och gick till en läkare som undersökte om han var överkänslig mot något i kosten. Han testades för glutenintolerans och laktosöverkänslighet, men man kunde inte finna något.
Han började då leta på Internet, slog på åkomman, som kallas nässelutslag, och fann en ledtråd. Det fanns personer med problemet som hade blivit bättre genom att byta kost. Alternativa läkare tipsade om stenålderskosten, alltså den mat som människan åt innan hon blev jordbrukare och han tyckte att det kunde vara värt att pröva.
Han slutade äta spannmål, mjölk, socker och salt och övergick till mycket grönsaker, rotfrukter, fisk och potatis och märkte att det gav resultat. Det var för ett halvår sedan. Idag är han kvitt en stor del av klådan.
– Visst, människan är en allätare, men jag tror inte att kroppen är anpassad till dessa stora mängder av spannmål och socker, det är min slutsats.

”Vi äter oss sjuka”
Det ha funkat för honom. Det finns flera forskare, som har skrivit om stenålderskosten. En är Göran Burenhult, som är arkeolog, en annan är Staffan Lindberg, medicinsk forskare i Lund. Båda hävdar att vi äter oss sjuka.
– I mitt fall så stämde det, säger Kristoffer. Jag hade att välja mellan att börja äta piller varje dag eller lägga om min kost, och då valde jag det senare.
Forskare har kunnat konstatera att naturfolken – jägare och fiskare – som ännu inte blivit jordbrukare mår mycket bättre. De lider inte av samma sjukdomar som vi gör. De har inga fetmaepidemier. Här är ju uppenbarligen sockret en fara, menar Kristoffer.
Omgivningen har inte reagerat så starkt på hans nya kosthållning. Det finns så många olika inställningar till mat.
Kompisarna ser inte maten på hans sätt, men de tycker samtidigt att det är kul. De undrar vad han ska laga för något när de kommer på besök.
– Jag lagar gärna mat från scratch, för jag vill veta varifrån maten kommer och hur den är framtagen. Tidigare köpte jag mycket färdiglagat, som pizza och hamburgare. Jag var inte särskilt intresserad av mat, nu är jag det. Jag tycker om att laga mat.
* Vilken är din favoritmat?
– Rotsaker i ugnen, kokat i kokosmjölk, till exempel, kålrot, det är riktigt gott, fantastisk smak. Och så äter jag också mycket wok.
* Hänger du med i säsongen, vad det gäller rotfrukter, så du kan köpa det som odlas i Sverige?
– Nej, inte ännu, men det skulle jag gärna vilja. Det enda jag är noggrann med är att köpa och äta svenska äpplen, det tycker jag är viktigt.
* Du tycker inte att det är omständligt?
– Nej, det tycker jag inte. För mig hänger det ihop. Jag tycker att jag har tid. Det beror på vad man använder tiden till. Jag läste en bok som heter ”Rik på riktigt” och den fick mig att börja fundera.

Tid viktigare än pengar
Han menar att det handlar om hur man själv upplever tiden. Själv är han ung, bor ensam, har flickvän, men inte barn, så han tycker att han har gott om tid. Han umgås med kompisar när han är ledig. För honom är stressen något som kommer utifrån.
– Jag tycker att det är viktigare med mer tid än mer pengar i plånboken. Frågan är om vi behöver jobba åtta timmar per dag med den nya tekniken, all automatisering. Jag tror inte det.
Boken satte igång en massa processer. Den ledde till att han började tänka över vad det är för samhälle han ville ha, hans eget förhållande till naturen, till konsumtionen, och hur det motsvarar hans värderingar.
– Om alla skulle konsumera som vi gör i väst så skulle miljön raseras, säger han. Det handlar om att lyfta blicken, se naturen, hur den påverkas, se vad man själv får för glädje av sin egen konsumtion. Är det vad man vill ha? Ta det här med torsken som fiskas i Barents hav utanför Norge och sedan fraktas till Kina, packas där, och sedan fraktas tillbaka till Sverige och säljs här. Vill vi ha det så? Vill vi köpa sådana livsmedel?
*Är du en medveten konsument?
– Ja, vad det gäller maten.