”Smålandskött eller monopolkött?”
[Ur nummer: 01/2006] l I takt med ökad internationell konkurrens pågår kraftiga strukturrationaliseringar inom slakt och chark.
För att möta konkurrens och få lönsamhet i branschen anser Swedish Meats att produktionen skall begränsas till endast fem slakterier i Sverige.
Konsekvensen av koncentrerad produktion till ett fåtal platser blir ökade transporter. Långa transporter för djuren samt transporter av färdiga produkter till konsumenterna.
Redan 2006 skärps utrymmeskraven för grisarna på transportbilarna vilket gör att transporterna fördyras. Kommer samma utveckling att ske när det gäller boskap kanske det blir en helt annan kostnadsbild. Och ju färre slakterier desto högre risk att salmonella eller andra smittor kommer in på anläggningen.
Om man bortser från de djuretiska förhållandena så kanske transporterna är ekonomiskt försvarbara, med de oljepriser som råder i dag, men i takt med ökad förbrukning så kommer priserna att stiga.
Vi har för många slakterier till de djur som finns att slakta säger man. Men man kan ju också formulera om problemet och säga att det finns för få djur att slakta.
Konsekvensen av att det finns för få djur blir att importen ökar för att förse Sverige med kött. Detta i sin tur leder till pressade matpriser.
När vi som konsumenter väljer en vara så väljer vi också var den skall produceras, i vilket land, till vilket pris, i vilken arbetsmiljö och hur djuren skall ha det. Kort sagt bestämmer vi de samlade samhälleliga konsekvenserna när vi konsumerar.
Konsekvenserna för KLS vid en fusion med Swedish Meats blir troligtvis en nedläggning av Kalmaranläggningen. Ytterligare en nedläggning av en stor industri drabbar regionen. Vi anställda får ställa oss till arbetsmarknadens förfogande. En marknad som är begränsad. Vi förlorar vår fasta punkt i tillvaron och våra arbetskamrater. Våra ekonomiska förutsättningar förändras i samband med långvarig arbetslöshet.
Det är naturligtvis inte ett lätt beslut som KLS styrelse och lantbrukare står inför. En bransch som är osäker, ett företag som går med förlust och stora investeringsbehov i anläggningen.
Man har alltid hävdat att konkurrens är av godo eftersom det stimulerar produktion av varor till rätt pris och kvalité.
Var kommer konkurrensen att finnas i framtiden med handelns och livsmedelsindustrins monopol? En fri marknad kräver många köpare och säljare.