Nattskiftet på Pågen i Malmö kräver högre OB

Det låga OB-tillägget för nattarbetare är avtalsrörelsens allra viktigaste fråga. I alla fall om man lyssnar på nattskiftet på Pågens bageri i Malmö.

[Ur nummer: 02/2006] Bageriet, som är Sveriges största och ett av Europas modernaste, har tidigare beskrivits som något av en mönsterarbetsplats och varit känt för att ha branschens bästa arbetsvillkor.
– Nu har företaget gått med i arbetsgivarorganisationen LI och det är verkligen på gott och ont. Man försöker riva upp gamla överenskommelser som ibland bara varit muntliga, säger fackklubbens ordförande Kent Wahlberg.

Enighet vid påskuppror
Företaget vill ha samma villkor på bagerierna i Malmö, Lockarp och Göteborg. Det försöker man genomdriva genom att följa kollektivavtalets regler till punkt och pricka, vilket för med sig att gamla förmåner och muntliga överenskommelser har kastats överbord. Bland annat har man gjort försök att kraftigt sänka ersättningen för att gå in och arbeta extra vid storhelger.
Inför påsken förra året vägrade de anställda att teckna sig för extra arbete, vilket ledde till att företaget gav med sig och gick med på de gamla villkoren. Händelsen går numer under namnet ”Påskupproret”.
– Det var bland det bästa vi gjort. Alla var eniga och det betalade sig. Även vikarier som bara jobbar extra på helgerna ställde upp. Det fackliga löftet i praktisk handling kan man säga. Det fackliga löftet, att inte gå in och jobba för sämre villkor och lägre lön än vad vi lovat varandra, det kör vi stenhårt med, säger Kent Wahlberg.
Han fortsätter:
– Men att företaget gått med i LI har fördelar också. Framför allt är det positivt att vi nu kommer med i Livs fackliga process inför avtalsförhandlingarna. Vi är med i matchen om det riktiga avtalet, inte bara ett hängavtal.
Trots konflikterna och hoten om försämringar är Kent Wahlberg noga med att understryka att Pågen fortfarande är en bra arbetsplats och att de flesta trivs på jobbet.
– Till exempel kör ägaren med en linje som kallas ”ingen lämnar byggnaden”, de som blir överflödiga efter rationaliseringar eller blir utslitna av sina arbetsuppgifter omplaceras så att de får behålla sina jobb.
När vi går förbi distributionen där de tyngsta jobben fortfarande lever kvar, berättar Kent att Pågen nu satsar stora pengar på ny utrustning som ska rationalisera bort de mest slitsamma arbetsmomenten.
Stämningen på nattskiftet är skånskt lugn, trygg och godmodig. Många intygar hur bra de trivs med sin arbetsplats, inte minst med kamratskapet.
Men när det gäller ersättningen för att gå till jobbet sent på kvällen och arbeta hela långa natten är ilskan kompakt.

Farligt för hälsan
Marie Glanrup packar bröd på pall.
– Natt-OB måste bli bättre, det har stått stilla så länge. Dessutom är det i längden inte nyttigt för kroppen att arbeta på nätterna och sova på dagen. Det borde man ha något för, säger hon.
Arbetskompisarna Cecilia Daun och Fredrik Håård, som båda är maskinoperatörer, håller med.
– Vanliga timlönen måste också höjas – och då menar jag med mer än två kronor! Och det ska vara rakt av, för alla, säger Cecilia.
Ömer Göcmen har gjort en hel lista på viktiga krav som han vill lyfta fram i de kommande avtalsförhandlingarna.
– En viktig sak, förutom OB-tillägget, är att man inte ska förlora så mycket i tjänstetillägg om man tvingas byta arbetsuppgift och får jobba med uppgifter som inte har lika högt tillägg, säger han
Magnus Friberg är trågare och arbetar vid en linje som tillverkar Pågens nya ljusa nyttobröd, som enligt reklamen ska innehålla mer fibrer än andra ljusa bröd. Han är studieorganisatör i fackklubben och upprörd över att ”gulingarna”, arbetare som inte är med i facket, ska få ta del av fördelar som facket förhandlat fram.
– Men hos oss är nästan alla med i facket.

Lika för alla?
Magnus tycker att målet måste vara att alla tjänar lika.
– Det blir jävligt godtyckligt annars. Vad är meningen med små lönetillägg för vissa uppgifter? Det leder bara till dålig stämning. Den som inte har tillägget säger ”Det kan du göra själv” när någon som har tillägg ber om hjälp. Det är viktigare att man fungerar som ett lag.
Under diskussionen i fikarummet är det flera som inte håller med honom.
– En nykomling ska inte stå bredvid mig och ha samma betalning! Jag har varit här i 15 år och har inte tillägg för någon maskin fast jag gör alla. Är det rättvist? undrar Pär Nilsson.
I verkstan, som går under namnet ”Grottan” , diskuterar mekanikerna om högre lön eller kortare arbetstid är viktigast:
– Pengar är viktigare. Har du ledighet kan du inte byta den mot pengar. Men har du mer pengar kan du byta in det mot tid genom att ta tjänstledigt, menar Christer Lundberg.
– Det viktiga är att dom gör något åt OB-tillägget på natten, sedan får dom göra vad dom vill, tycker Daniel Filkivic.