[Ur nummer: 02/2006] I förra numret av Mål och medel fanns en lista över alla livsmedelstekniska utbildningar på gymnasienivå, eftergymnasial nivå och högskolenivå.
Nästan alla.
– Ni glömde livsmedelsprogrammet på Spångbergsgymnasiet i Filipstad, påpekar Åsa Hååkman-Feldt, Livsklubbens ordförande på Wasabröd i samma stad.
Skolans utbildning i livsmedelsteknik drogs i gång hösten 2004 sedan Åsa Hååkman-Feldt konstaterat att hennes arbetsplats skulle behöva nyanställa ett hundratal personer under de närmaste tio åren på grund av pensioneringar.
Skolans rektor Per-Arne Söderstedt åkte runt bland de lokala livsmedelsföretagen och lade gemensamt med dessa upp riktlinjerna för utbildningen.
Skolan samarbetar nu med Wasabröd, OLW och Hellefors bryggeri. Förhoppningen är att även knyta fler mindre livsmedelsföretag till samarbetet.
– Vi har inte kunnat gå ut med någon jobbgaranti efter avslutad utbildning, men signalerna från företagen är positiva och eleverna kommer att få sommarjobb till att börja med, säger Per-Arne Söderstedt.
Även Åsa Hååkman-Feldt tror att eleverna kommer att ha goda chanser att få fasta jobb när de är klara men varnar för att rationaliseringar och nya maskiner kommer att leda till färre arbetstillfällen på sikt. I dagsläget har livsmedelsprogrammet i Filipstad 13 elever, vilket gör det till den minsta gymnasieutbildningen i Filipstad.