Oemotståndlig fabel

Regi: Luc Jacquet

[Ur nummer: 03/2006] Historien om de gulliga och ständigt festklädda charmtrollen från Antarktis, enligt uppgift världens mest sedda film från Franrike, presenteras av filmbolaget som en naturdokumentär. Under sitt segertåg över världen har den kritiserats för att vara manipulativ; regissören tillskriver djuren mänskliga drag och använder deras beteende för att sprida sina egna moralkakor. En fabel, en berättelse med förmänskligade djur som syftar till att genom djurens handlingar åskådliggöra en moralisk lärdom, är givetvis något annat än en dokumentär.
Luc Jacquet utnyttjar de oskyldiga djuren för att sprida budskapet om att den heteronormativa kärnfamiljen är den grund som samhället ska vila på. Sedan jag fick detta ohederliga skamgrepp påtalat för mig var jag tvungen att erkänna att – ja, det stämmer nog.
Men fine! Det här är en av de bästa filmer jag sett, dokumentär eller fabel eller vad du vill. Historien om fortplantningen och kampen för överlevnad bland Sydpolens
kejsarpingviner är fullkomligt
oemotståndlig. Fotograferna Jérome Maison och Laurent Chalet har under omänskliga väderförhållanden samlat ett bildmaterial som slår det mesta. I temperaturer ner mot 70 minus följer de pingvinernas långa vandringar mellan häckningsplatsen, det sagolika berget Oamok, och havet där födan fångas. Trots det töntiga svenska manuset läst av Gösta Ekman vill jag föreslå att du följer med på den resan, helst då i en varm mysig biosalong.