”Det var en helt annan sak att läsa som vuxen. Jag var motiverad.”

Det gäller att hålla drömmarna levande. För Ann-Britt Ferm, truckförare på Trensums, handlar det om tårtor. Hon har startat ett företag där hon lär ut den svåra konsten att dekorera tårtor. Samtidigt säljer hon tillbehören.

[Ur nummer: 04/2006] Det går till på samma sätt som tupperware-party. Man tar kontakt med Ann-Britt som kommer hem till en med alla råvaror och redskap och så visar hon hur det går till. Det gäller att vara både konstnärlig och fingerfärdig för att vika blommor av sockerpasta.
Det är unika tårtor hon skapar. Hon börjar med materialet och så kommer idéerna efter hand. Tårtan växer fram.
Det är ett tårtparty.

Förbättrade marsipanbiblar
Det började fyra år sedan. Det var när de två stora barnen skulle konfirmeras. Hon hade beställt marsipanbiblar från konditoriet i Tingsryd, men var inte nöjd med utgörningen och ville förbättra dem. Hon tyckte att det var så roligt att hon sökte en kurs för att lära sig mera.
På internet hittade hon ett företag som frågade om hon ville bli återförsäljare av deras produkter. Och det ville hon.
Tårtorna är gjorda på sockerkaksbotten med marsipan ovanpå, modellerade efter den klassiska prinsesstårtan.

Måste ha godkänt kök
Hon säljer alltså tårttillbehör. Men hon får inte sälja tårtor. För att göra det måste hon ha ett godkänt kök. Hon skulle vilja starta en butik med ett sådant kök i Tingsryd och sälja sina produkter. Om det gick bra skulle det vara möjligt att även beställa tårtor till speciella högtider av henne.
Konditoriet i Tingsryd gör inte så gärna bröllopstårtor, eftersom de kräver så mycket arbete. Ann-Britt har gjort två stycken. Varje tårta tog sju timmar att göra.
Hon har gjort en egen hemsida och via den kan man komma i kontakt med henne. Hon älskar att sitta vid datorn. Det är hennes andra stora passion.
Hon har gått en webbmasterutbildning på gymnasiet i Tingsryd och läst på distans för Jensen i Stockholm. Det är det bildmässiga hon gillar också här.

Något gott sista natten
– Det var en helt annan sak att läsa som vuxen, säger hon. Jag var motiverad. Det var jag inte alls när jag var ung.
Under fyra år var hon tjänstledig från sitt jobb som truckförare på Trensums i Tingsryd för att läsa in grundskolekompetens. Hon tog studielån.
* Du har inte tänkt på att söka friår?
– Jo, men jag hade inte den möjligheten. Det kom senare.
* Vad är det roligaste med tårtbakandet?
– Att det är konstnärligt arbete.
* Är det sorgligt att man äter upp tårtan?
– Nej, det är det inte. Jag har alla sparade på bild.
Sista nattpasset på jobbet är det lite av tradition att ta med något gott att äta. För Ann-Britt är valet givet. Hon har denna fredag, när Mål & Medel är på besök, tagit med en tårta som har formen av en jättelik semla.
– Det var min son som inspirerade mig. Först tyckte han att det såg ut som hamburgare. Sen sa han att det såg ut som en semla och så tog jag fasta på det.

Fotnot: Den som vill se fler av Ann-Britts Ferms tårtor kan gå till hennes hemsida www.pickups.se/abbes.