4-årig pojke dog av smittat fårkött
Ehec-smitta spårad till en av slaktjätten Gildes anläggningar
Norsk köttindustri har haft en svart vår. I februari avled en fyraårig pojke och ytterligare tolv barn insjuknade på grund av den svårt aggressiva ehec-bakterien. Efter många veckors forskande identifierades till slut källan till spridningen av ehec-bakterien till en av Gildes anläggningar.
[Ur nummer: 05/2006] På Gilde Norskt Kött tog man meddelandet om det tragiska dödsfallet mycket hårt.
Bara ett par timmar efter att det blev känt att fyraåringen var död var det presskonferens på Gilde Norskt Kötts huvudkontor på Lören i Oslo. Inne i det gula huset på Fellesslakteriets tomt var det en sorgens dag. Det var som att träda in i en begravningslokal.
Svart arbetsdag
Koncerndirektör Axel Krogvig, kommunikationsdirektör Nina Sundqvist och direktören för Trygg Mat, Knut Framstad, som representerar Gilde på presskonferensen, hade helt säkert sin svåraste arbetsdag.
– Våra tankar och känslor går först och främst till familjen och de närmast anhöriga till barnet som har avlidit, sa koncerndirektören Axel Krogvig.
Källan till smittspridningen var vid detta tillfälle inte känd. Koncerndirektören berättade att de fram tills då tagit flera tusen prover från det 65 ton stora partiet med köttfärs som drogs tillbaka från butikerna den 24 februari. Gilde hade också bett Matilsynet (norska livsmedelsverket, red anm) att ta egna prover.
Smittkällan spårad
Koncerndirektören berömde både de anställda på anläggningen i Rudshögda och i Gilde-systemet. Han berättade att alla ställt upp och jobbat allt vad de kunnat både dag och natt. Utredningen visade att pojkens familj hade köpt köttfärsen från anläggningen 103, det vill säga Rudshögda, i en butik i Oppland. Därmed hade källan till smittan begränsats till fyra ton.
Både råvara och paketering testades. En intervjuundersökning visade att smittan härstammade från köttfärsproduktionen på Rudshögda.
Tusentals prover
Därmed startade en omfattande provtagning av samtliga i processen berörda maskiner och redskap utan att man fann något spår av smittan. Man kunde då konstatera att problemet inte hade sitt ursprung i själva anläggningen. Under många veckor rådde stor oro.
– Så länge smittkällan inte är spårad kan man dessvärre inte utesluta att fler kan komma att smittas. Men vi spekulerar inte i andra smittkällor. Det får Folkehelseinstitutet svara för. Vi förhåller oss bara till att smittan kan finnas hos oss, sa koncerndirektör Krogvig på presskonferensen.
– Fram till nu är flera tusen prover tagna utan att man hittat ett dugg. Jag hoppas verkligen att smittkällan hittas oavsett om det är hos oss i Gilde eller någon annanstans, sa koncernförtroendevalde Björn Tore Kyllo till NNN-arbeideren.
Även hans tankar var hos de drabbade familjerna, men han tänkte även på de anställda i Rudshögda.
Bakterier i fårkött
– Det är förstås otäckt att jobba på ett ställe där arbetsplatsen stängs, råvara och produkter beslagtas och en omfattande testning drar igång av de redskap och maskiner som du som anställd har använt.
I början av april hittades till slut källan till spridningen av ehec-bakterien. Den fanns i fårkött som användes för att tillverka korv vid en av Gildes anläggningar.