[Ur nummer: 05/2006] Solidariteten växer med de fackliga ledarna vid Musim Mas palmoljeraffinaderi i Indonesien vilka fängslades och dömdes till fleråriga fängelsestraff för att de utövade sina fackliga rättigheter.
En sjätte åtalad från Musim Mas dömdes i mars av hovrätten i Bangkinang till 14 månaders fängelse. Den indonesiska fackföreningen har överklagat domarna mot alla sex fackliga ledare.
Livsmedelsarbetarnas regionala yrkesfack, EFFAT, har begärt av EU-kommissionen att den ska agera för att påverka den indonesiska regeringen att göra något åt kränkningarna. Indonesien är mycket beroende av handeln med EU.
Det europeiska företagsrådet vid Unilever har krävt av sin arbetsgivare att det ska distansera sig från Musim Mas och offentligt redovisa vilka leverantörer av palmolja som man använder sig av.
Uppmaningen har fått stöd av det tyska livsmedelsarbetareförbundet, NGG, och av det holländska FNV Bondgenoten.
Palmolja är en ingrediens som används i många livsmedel. Det globala yrkesfacket IUL, kräver av alla företag som använder Musim Mas palmolja att de ska agera mot fängslandet av de fackliga ledarna i Indonesien och bidra till att skapa ett internationellt tryck som tvingar Musim Mas och den indonesiska regeringen att lösa situationen. Svenska Livs ska undersöka användningen av Musim Mas palmolja i Sverige.