[Ur nummer: 05/2006] På konferensen om handelns egna märkesvaror, EMV, som Livs avdelningar i Västsverige höll i mars, antogs ett öppet brev till Ica (publicerat i Mål & Medel nr 4/2006).
I brevet krävde de fackliga representanterna att Ica öppnar sina butiker för småskaligt lokalproducerade varor. Det skulle ge de små företagen en större kundkrets och möjlighet att öka produktionen och skapa nya jobb inom livsmedelsektorn.
De fackliga representanterna krävde också att Ica frivilligt ursprungsmärker alla varor i sitt EMV-sortiment.
Icas ledning med vd Peder Larsson i spetsen tog till sig kritiken och har nu bjudit in representanter från Livs till ett möte på huvudkontoret i Stockholm. Den 3 maj ska de träffas för att diskutera de centrala inköpen och kravet på ursprungsmärkning. Från Livs deltar ombudsmännen Sven-Uno Bengtsson, avd 11, Solweig Berntsson, avd 17 och ordförande i avd 1, Ove Dröscher.
– Konsumenterna har rätt att veta varifrån varorna som de köper kommer, säger Sven-Uno Bengtsson.