läskigt snusförnuft

Författare: Maria Carling och Elisabeth Cleve
Förlag: Månpocket, Fakta

[Ur nummer: 06/2006] En snusförnuftig präktbok med betoning på lagom – så kan man bäst sammanfatta Maria Carlings och Elisabeth Cleves inlägg i debatten om de svenska medelklassföräldrarna som skämmer bort sina barn.
Jag vet inte om det är ämnet eller sättet som författarna handskas med ämnet som gör boken så läskig. Författarna har försökt reda ut varför dagens föräldrar skämmer bort sina avkommor och på ett träffsäkert sätt beskriver de en generation som växte upp med guldsked i mun och som nu vill ge allt detta guld och mer därtill till sina barn.
De beskriver föräldrar som så till den grad vill passa in i normen att även deras barn är en förlängning av deras egon. Efter förklaringarna till varför föräldrarna är som de är, får läsaren veta hur man ska undvika fallgroparna. Snusförnuftiga och ganska självklara råd som varvas med personliga berättelser och en hel del intressanta fakta. Boken känns som ett onödigt inlägg i i-landsdebatten om curlingföräldrar.