Livs möter Icas ledning
Hoppfullt om bättre märkning men EMV ska öka sin andel
Livs har inlett samtal med ledningen för Ica Sverige om ursprungsmärkning och lokal livsmedelsproduktion.
– Vad det gäller EMV tycker jag att vi börjar få gehör för vår uppfattning, säger Ove Dröscher i Livs förbundsstyrelse.
[Ur nummer: 06/2006] På gatan utanför Icas huvudkontor i Solna sammanfattar Ove Dröscher, och lokalombudsmännen Solweig Berntsson och Sven-Uno Bengtsson intrycken från mötet.
– Det verkar som om Ica kan tänka sig att märka svenska EMV-varor med tillverkare och produktionsställe, säger Ove Dröscher.
– Om de gör det så öppnas en möjlighet för mindre producenter att komma in bakvägen i butikerna, så att säga. Om den lokale tillverkaren syns på förpackningen kan det till och fungera som en språngbräda för att växa i hela landet.
Ny infallsvinkel
– Det verkar som om Ica i det avseendet fått en ny infallsvinkel, säger Solweig Berntsson. Det viktiga är att den konsument som vill gynna den lokala tillverkaren kan göra det. Det ska vara möjligt att se på EMV-förpackningen var den har tillverkats.
En öppning verkar således finnas vad gäller märkningen. Ica kanske väljer att bli först med frivillig ursprungsmärkning på alla varor. Gensvaret på det andra påståendet som Livs förde fram var kärvare. Det gällde att lokala produkter inte får plats på Icas hyllor.
– De erkände ändå att med de centrala inköpen blir det mindre utrymme för lokala livsmedel, säger Ove Dröscher.
Nytt möte i höst
– Ica hävdar att det är den enskilde Ica-handlaren som bestämmer sortimentet, säger Solweig Berntsson. Formellt sett är det ju riktigt, men den reella möjligheten är liten.
Vad det gäller satsningen på EMV gjorde Ica Sveriges vd, Peder Larsson, klart att man tänker fortsätta på den inslagna vägen och öka andelen EMV.
Ett nytt möte för att fortsätta samtalen har bokats till efter sommaren.