vågar vi?

[Ur nummer: 06/2006] Boktitel: En ovanligt torr sommar, I ondskans spår, Efter alla år av saknad, En lek med eld
Författare: Peter Robinson
Förlag: Månpocket
l På sistone har jag tillbringat mer tid med överkommissarie Alan Banks, den vardagliga hjälten i Peter Robinsons fristående deckarserie, än med någon annan. Precis som alla andra deckare handlar även Peter Robinsons om mord i alla dess tänkbara och otänkbara former.
I boken En ovanligt torr sommar begicks mordet i efterkrigstidens England och i Efter alla år av saknad löser Alan Banks två mord parallellt, ett i nutiden och ett på 1960-talet. I ondskans spår och i En lek med eld sker morden i nutid.
Det som skiljer böckerna från andra är Peter Robinsons trovärdiga karaktärsskildringar av inte bara Alan Banks, men också hans kollegor och till och med offren och gärningsmännen. Läsaren kan inte undgå att verkligen förstå varför en person agerar på ett visst sätt.
Det gör att oavsett handling så är det egentligen samma historia som utspelar sig: Vågar vi leva i verkligheten och ta itu med våra konflikter och rädslor?