Många vill ha fler timmar på livs-arbetstidskontot

– Om man är ung kanske det viktiga är att tjäna mer pengar, men för mig är det att få mer tid. Jag vill ha kortare arbetstid. Jag tycker att vi ska öka antalet betalda lediga timmar, säger Kristina Wallersten, 57 år.

[Ur nummer: 07/2006] Mycket beror på i vilket skede i livet man är. Kristina har jobbat i 20 år på Diplom-Is i Partille. Barnen är utflugna och det innebär bättre ekonomi. För henne är det klart vad hon vill.
– Jag vill ha tid nu. Jag vill ha tid att förverkliga idéer. Vi har ett hus på landet utanför Göteborg och där har vi djur, höns och hundar, där finns en underbar natur. Jag vill vara mer i den, jag har tankar på att börja rida.

Fler betalda timmar på kontot
Öka antalet betalda timmar i arbetstidskontot!
Det är en tydlig åsikt inför avtalsrörelsen.
Det är omöjligt att säga hur allmängiltig den är, men på Diplom-Is är det fler som talar med värme om Livs arbetstidsförkortning, ”livsarbetstiden” som kom till i avtalsrörelsen 2001. Varje individ avsätter en del av lönen under ett år och kan sedan välja hur hon vill ta ut denna, i form av antingen betald ledighet, kontanter eller pensionssparande.
Avsättningen till arbetstidskontot har ökat till 2,5 procent under 2006 och för den som jobbar 40 timmar i veckan ger det en möjlighet att ta ut 45 betalda lediga timmar under året.
Ska Livs fortsätta på denna väg och begära mer betald ledighet? Det är inte något som de ekonomiska proffstyckarna gillar, men det är heller inte upp till dem att avgöra. Det är Livs medlemmar som ska samlas kring vilka krav de ska föra fram i avtalsrörelsen.

Jobbar bara förmiddagar
Vid chokladpinnemaskinen är flera positiva till fortsatt arbetstidsförkortning.
Åse Alkvist, 46 år, har jobbat i 27 år på Diplom-Is.
Som maskinskötare tjänar hon 108 kronor i timmen. För tillfället är hon ansvarig för linjen och tjänar 116 kronor. Hon jobbar bara förmiddagar. En gång i tiden jobbade hon också andra tider och fick också ob-ersättning, men det har hon inte någon lust att göra längre.

Värdesätter lediga kvällar
Hon har gjort sitt vad det gäller obekväm arbetstid. Nu värderar hon lediga kvällar och helger högre.
– Livsarbetstiden tycker jag är väldigt bra, den borde vi satsa mer på, säger hon.
* På avtalskonferensen varnade Livs andre ordförande, Gerald Lindberg, för att arbetsgivarna kan komma med motkrav på ökad flexibilitet. De vill ha mer makt över utläggningen av arbetstiden. De vill ha säsongs- eller konjunkturanpassning. Det skulle kunna innebära 45 timmars vecka under högsäsong och 35 timmars under lågsäsong. Hur mycket tycker du att den är värd?
– Det tycker jag ju inte att det är värt, konstaterar hon och tillägger att lönen ändå är viktigast i avtalsrörelsen.
– Jag tycker att vi tjänar alldeles för dåligt. Jag vet ingen annan som tjänar så lite som oss, förutom min son som är 19 år och jobbar i butik.

”Ännu godare glass”
Loredana Cuorbello, 55 år, som packar pinnglassarna vid samma linje som Åse, påpekar att hon kommer från Italien, där de gör ännu godare glass.
Hon understryker det här med lönen, den måste höjas. Hon är halvtidspensionär på grund av en arbetsskada, utslitna axlar, och jobbar fyra timmer per dag.
– Jag skulle inte klara av att jobba heltid, säger hon.
Hon klagar också på arbetsmiljön. Bullret är för högt, man måste skrika till varandra.
* Vad skulle du säga om en mer flexibel arbetstid?
– Det vill jag inte ha, säger hon.
Jerry Johansson, klubbordförande på Diplom-Is, säger att företaget har kommit med ett förslag om större flexibilitet men att en stor majoritet av medlemmarna avslog det.

Njuter av solskenet
Lena Johansson, som har rast och njuter av solskenet, säger att hon till och med skulle kunna tänka sig säsongsanpassad arbetstid för att få fler betalda, lediga timmar i arbetstidskontot.
Men viktigast är ändå lönen. Den måste höjas.
Hon blev uppsagd i oktober förra året, hade då jobbat i sju år på Diplom-Is. Det hon ville då var att plugga. Hon började läsa in gymnasiekompetensen under vintern, men så fick hon erbjudande om nytt jobb på Diplom-Is, ett vikariat, och då tog hon det.

Förlorade halva inkomsten
– Det var för kännbart för familjen när jag pluggade, det var halva inkomsten som vi förlorade.
* Kompetensutvecklingen är en fråga som kommit upp många gånger, men som det aldrig blivit något riktigt tryck i. Den har alltid släppts tidigt. Skulle du vilja att Livs försöker driva den frågan i avtalsrörelsen?
– Egentligen vill jag vara här, säger hon. Jag är 33 år och har ett barn och jag trivs bra med det här jobbet. Jag jobbar dagtid, inga kvällar, inga helger. Jag tycker att det är bra, svarar Lena Johansson.
Yosra Ahmad har precis gått med i Livs. Hon kom till Sverige från Irak för fem år sedan och har lärt sig svenska och sökt jobb i många år.
Nu har hon fått sitt första. Det var den 26 februari i år som hon började på glassfabriken.
Hon har erfarenhet från Irak av liknande produktion. Hon har jobbat som ingenjör i en fabrik som tillverkade glass och yoghurt. Nu är hon maskinoperatör på pinnglasslinjen. Det är Åse som har lärt upp henne.
– Åse är en bra lärare, säger hon.
Om högre lön ställs mot arbetstidsförkortning skulle Yosra välja högre lön.
När hon jämför arbetet på Diplom-Is med det på livsmedelsfabriken i Irak säger hon att det är bättre i Sverige. I Irak fanns ingen fackförening, där hade arbetarna inte möjlighet att ta ut semester, de var hela tiden underbemannade.
* Vad skulle du vilja förbättra här?
– Bullret, säger hon. Det är för högt buller i fabriken.

Toyotamodellen bäst för industrin
Jerry Johansson, klubbordförande och ombud på Livs avtalskonferens i Göteborg konstaterar att arbetstidskontot är mycket populärt.
– Nu har vi kommit upp till 45 timmar, det är mycket. Jag har ibland inte tid att ta ut allt i ledighet. För mig blir det ibland i pengar. Jag skulle personligen helst se att vi införde Toyotamodellen, som bygger på tvåskift. Ett från kl 6 till 12 och ett från 12 till 18. Det vore det bästa för oss i industrin. Vi har ännu inte diskuterat det i klubben. Det är min personliga åsikt.
Men han betonar:
– En arbetstidsförkortning får inte gå ut över lönen.
* Vad är viktigast?
– Det är mer pengar. Denna gång får vi inte hamna under 3 kronor. Det har hänt tidigare att vi gjort det, men det är inte okej. Vi måste komma över. Jag tycker att man ska satsa på ett treårigt avtal och lägga en ökad arbetstidsförkortning på det tredje året.