Åkare tar över utkörarnas jobb

Ica sjösätter sin plan på övertagande av bryggeriernas distribution och butiksplock. Sju personer är varslade på Spendrups i Norrbotten. På Carls-berg beräknas 90 jobb försvinna.

[Ur nummer: 11/2006] Ica ska ta över distributionen av drycker och butiksplock från samtliga dryckesleverantörer under 2007.
Icas bilar kommer att hämta varorna hos leverantörerna och köra dem till Icas centrallager och sedan ut till butikerna.

Vill föra ut EMV
– Det handlar om att Ica vill stärka sitt grepp om försäljningen, föra ut sina egna EMV-varor och pressa inköpspriser hos leverantörerna, säger Palle Hallberg, koncernfackligt ansvarig för distributionen på Carlsberg.
Palle ser flera bekymmer torna upp sig. Icas övertagande innebär ett minskat sortiment på hyllorna. Nu ska ju Ica också klämma in sina egna märken. För en del Ica-handlare kan det bli svårigheter med att bli av med tomgodset på ett effektivt sätt.
– Ica har inte egna chaufförer utan handlar upp tjänsten av åkare. De som kör åt Ica kommer inte att kunna ge handlarna samma service som vi har gjort.

Klart under 2007
– Det är osäkert om våra varor kommer att lyftas fram på samma sätt i butikerna. Där kommer en förändring att ske. Ica-grossisten, som också är producent av sina EMV, kommer att vilja ha mer att säga till om, fortsätter han.
Övertagandet av distributionen börjar i Umeå i februari 2007, sedan följer Borlänge i april, Årsta/Stockholm i september och Helsingborg under slutet av året. Butiksplocket kommer att tas över några veckor senare.
De fackliga representanterna från dryckesföretagen ska samlas på ett möte på Livs förbundskontor för att dryfta situationen.