”Jag ser vad jag ser. Får brukar sällan symbolisera smarthet och slughet…”

På TV visas det denna höst en fånig liten reklamfilm om en tjej som klipper ett halvt får. Det är inte så jäkla lätt att klippa får och säkert inte halva får. Skulle jag gissa något så är det dubbelt så svårt att klippa ett halvt får snyggt och jämnt utan några hack i skarven, än att få till ett helt får. Så därför haltar den avsedda symboliken redan där.

[Ur nummer: 12/2006] För det som avsändaren, i det här fallet Försäkringskassan, vill förklara är att om man är för sjuk för att jobba heltid så kanske man kan jobba halvtid. Om inte annat för försörjningens skull eftersom kassan och ingen annan heller tänker betala för den andra halvan av tiden.
Det är egentligen det man vill berätta med fåret. Att man inte tänker betala. Att man skiter i hur sjuk du är utan bara vill dra ur dig så mycket arbete som möjligt.

Jag vet inte varför man valt ett får. Och jag vill inte ha några krystade förklaringar. Jag ser vad jag ser och får brukar sällan symbolisera smarthet och slughet. Får går snällt dit deras fösare ber dem även om vägen inte är så klok.
En numera saligen avliden god vän låg vid ett vattenbryn på en obebodd ö och solade. Plötsligt började hela ön mullra och han trodde sista stunden var kommen. Det var den inte, inte just då. Det var bara hans boardercollie som hämtat en fårhjord åt honom.
Försäkringskassan vill genom att visa upp ett halvklippt får med en lika fåraktig klippare få oss att fatta att om vi inte redan jobbar häcken av oss och blir sjuka av det, så ska vi jobba när vi är sjuka eller utslitna.

Och har vi inget jobb att gå till ska vi stå till arbetsmarknadens förfogande för att kunna ta ett på denna marknad förekommande vanligt arbete. Även om vi inte är utbildade för det. Även om det inte är några sådana jobb lediga.

Så jag antar att om man är arbetslös och sjuk livsmedelsarbetare, men bor i ett fårtätt område, så nekas man sjukpenning och ska vara beredd att kunna ta det vanligt förekommande arbetet fårklippare så länge man har åtminstone ena handen fri. Boardercollien kan ju hålla fast fåret medans man klipper. Det gäller ju att hitta på lösningar, som man säger i en annan film där en hund jobbar som brevbärarhantlangare.
Kanske anser kassan att det behövs riktigt översymboliskt fåniga filmer för att lära oss att tänka om.
LO-TCO:s rättsskydd är överhopade med fall med fackmedlemmar som inte lärt sig det. Som trott att smärtan de känner i kroppen, oförmågan att röra sig fritt och läkarintyget som bevisar att man har rätt, räcker för att få stanna upp en stund och förhoppningsvis få en arbetsskada eller så att läka lite hjälpligt.
Nope. Jobba! Sök jobb! Åtminstone på halvtid. Klipper man ett halvt får i taget i stället för inget alls så kan man fortare komma tillbaka och klippa hela får igen. Säger dom i den där filmen också.
Absolut. För att det ser så förbannat dumt ut med halvklippta får travande runt. Och obekvämt för fåret. Tovigt och svettigt i den ena ändan och förbannat kallt i den andra. Förmodligen blir både ullen, köttet och mjölken sämre av det. Så rena självbevarelsedriften får en att gå tillbaka och klippa resten.
Rena självbevarelsedriften borde få Någon att se över regelverket för Försäkringskassan. Åtminstone dra tillbaka de fördummande filmerna.