– En inkomstförsäkring vid arbetslöshet behöver inte kosta mer än 20 kronor i månaden, säger Åke Södergren, före detta förbundsordförande i Livs.

[Ur nummer: 01/2007] Han har lett en utredning ihop med Folksam. Enligt det förslag som ska läggas fram till Livs arbetsutskott ska försäkringen täcka 80 procent av inkomsten i 100 dagar, vilket motsvarar 4,5 månader.
– Det tror vi är tillräckligt lång tid, säger Åke Södergren. Den genomsnittliga arbetslösheten för en livsmedelsarbetare ligger på 20 dagar. Det här är en omställningsförsäkring.
Taket i försäkringen kommer att ligga på 60 000 kronor i månaden, med andra ord högt ovan den bäste betalde livsmedelsarbetaren. Om den införs blir den en obligatorisk del av det fackliga medlemskapet.
Åke Södergren menar att Livs måste ta med i beräkningen att regeringen inom en snar framtid kommer att vilja införa en allmän arbetslöshetsförsäkring finansierad via skattsedeln. Det kommer då att finnas ett behov av en kompletterande försäkring.
Några formella svårigheter för Livs att införa försäkringen ser han inte. Den stora frågan är om det är rätt ur ett ideologiskt perspektiv.