[Ur nummer: 01/2007] Filmtitel: En såpa * Regi: Pernille Fischer Christensen * Skådespelare: Daniel Dencik, Trine Dyrholm med flera
Bitchen Charlotte har övergivit pojkvännen läkaren och villan, flyttat till ett hyreshus i en dansk förort. Hennes androgyna granne Veronica försörjer sig som sömmerska. Syr i blixtlås åt herrar, säger hon. Men drygar egentligen ut förtidspensionen genom att piska fullvuxna gossar som vill domineras.
Charlotte packar inte upp sina flyttkartonger och mår skit. Veronica, född Ulrik, mår ännu sämre i väntan på besked om eventuell operation. Båda längtar efter kärlek och förståelse. De attraheras av varandra, sårar varandra, försonas, grälar, försonas.
En såpa är en film i sin egen art samtidigt som den leker med tv-såpans form och innehåll. Veronica drömmer sig bort i fiktionens värld, och Charlotte fascineras av såpornas likhet med hennes eget banal liv. Filmen är dessutom uppbyggd som en såpa i tablåer med en berättarröst som sammanfattar och för handlingen framåt. Varje tablå har också sin cliff hanger: hur ska det gå?
Charlotte och Veronica spelas alldeles lysande av Trine Dyrholm och Daniel Dencik, svensk-dansk aktör, i detta tragikomiska men varma kammarspel om livsångest, rädsla för känslor och sensualism. Ger hopp om att lycka kanske är möjlig att finna i de mest oförväntade sammanhang, och i de mest oväntade konstellationer.