[Ur nummer: 01/2007] Vad vill Livs uppnå med näringspolitiken? S-klubben i Livs avd. Syd har under hösten läst en studiecirkel med Gunnar Brulins bok ”Billig mat – en dyr affär” som studiematerial. Det är en bok vi vill uppmana förbundets ledning och alla förbundsavdelningarna att ta del av.
Under 1980-talet var Livs den drivande kraften i debatten om tillverkningen av våra livsmedel. Det resulterade i en hög kvalité på våra livsmedel. Svensk kvalitetskontroll som vi kunde lita på. Inga antibiotikarester tilläts i köttet och det görs noggrann veterinärkontroll. Stränga krav i djurhållningen och tillsättande av en djurskyddsmyndighet, som nu den nyvalda borgerliga regeringen i sann kapitalistisk anda skall lägga ner. Vi var även pådrivande i konsumentfrågorna.
Konsumentkunskapen måste öka. Om vår planet skall överleva måste miljöfrågorna ställas i debattens centrum. Det är ur miljösynpunkt orimligt att fisk flygs till Sydostasien för att fileas och sedan skickas tillbaka till Norden. Lika orimligt är det att transportera kött från Brasilien eller att djurkroppar skickas till Polen för att förädlas. Flyg och båtar är stora miljöbovar som bidrar till att fisken dör i Östersjön. Larmrapporterna om vår livsmiljö duggar tätt. Allt detta för att storfinansen skall öka sina vinster då kostnaderna för transporterna är försumbara, i förhållandet till den billiga arbetskraften.
För att vi som konsumenter skall kunna ta ansvar måste vi få tillgång till mycket bättre information än vad vi har idag. Det kräver obligatorisk ursprungsmärkning. Vem som tillverkat varan och produktionsstället skall anges, vad varan innehåller, var råvaran kommer ifrån. Debatten om varans ursprung, etik och miljön som den tillverkats i har bara börjat!