[Ur nummer: 02/2007] Nu krävs det att vi alla står enade!
Den nya regeringen, med ”det nya arbetarpartiet” i spetsen har nu klubbat igenom sitt förslag om att ge oss en betydligt sämre arbetslöshetsförsäkring, och samtidigt höja försäkringspremien kraftigt. Vad är då orsaken till detta?
Hur kan detta skapa nya jobb?
Självklart skapar detta inga nya jobb, däremot vill man att det, enligt marknadens principer, skall bli så dyrt att vara med i facket, så att vi inte anser oss ha råd utan därför bara är med i a-kassan. Men, medborgare, arbetare, låt dem inte vinna!
För bara om vi står enade, kan vi försvara kollektivavtalen.
Om inte vi, arbetarna, som skapar företagens vinster, står enade kommer vi snart att ha samma förhållanden som i arbetsmarknadsminister Sven-Otto Littorins drömvärld USA. Cirka 12,5 procent av arbetstagarna är med i facket, varav 8,2 procent i privat och 36,4 procent i offentlig sektor. I den privata sektor omfattas 8 procent av kollektivavtal, (majoriteten av dem som är organiserade).
Istället för avtal har man lagstiftad minimilön (5,15 USD) ca 45 kronor per timme.
I Sverige har vi de senaste 10 åren haft reallöneökningar på 2,5 procent per år. (Det vill säga vi har fått 2,5 procent mer än vad inflationen ätit upp) I USA har reallönerna minskat med 30 procent de senast 30 åren. Har man då i det stora, framgångsrika landet i väster lyckats få bort arbetslösheten?
Arbetslösheten i Sverige är idag 6,2 procent, motsvarande siffra i USA är 4,4 procent, men då har man inte räknat med de drygt 8 procent så kallade ”Working class poor”, de som har ett arbete, men inte kan försörja sig på sin lön.
Nu har Sveriges arbetare två vägar att gå, antingen monterar vi ned facket, och sänker därmed också lönerna, främst för de redan lågavlönade, eller så kämpar vi emot Littorin och Borg och deras nyliberala ”nya” Sverige, genom att försvara kollektivavtalen och se till att det blir fler som organiserar sig i facket, istället för färre.