[Ur nummer: 04/2007] Det är ingen nyhet. Att kvinnor världen över dagligen mördas, våldtas, stenas och behandlas kränkande, bara för att de är kvinnor. Ändå fortsätter många att blunda för det.
Här i Sverige började feminister återigen att kallas för manshatare för ett kort tag sedan. I sådana stunder vill man ta fram en bok som ”kvinnornas svarta bok” (Damm förlag), som nu översatts från franska. Där har ett trettiotal journalister, forskare, experter och aktivister sammanfattat vad kvinnor världen över tvingas utstå. Sida efter sida är fylld med vittnesmål om ett exceptionellt kvinnohat. Och det är naturligtvis där fokus borde ligga. På den omfattande sexhandel som pågår världen runt, på kvinnors underordnade ställning på arbetsmarknaden, på alla våldtäkter, omskärelser, tvångsäktenskap. Och på hur vi ska förändra detta.
Tiina Rosenberg konstaterar i förordet att det inte är svårt för en feminist att förstå varför en sådan här bok behövs. Det borde inte vara särskilt svårt för någon. Denna antologi är värd att spridas, och ges till dem som påstår att kvinnor inte underordnas systematiskt.
Boktitel: ”kvinnornas svarta bok”,
Författare: Antologi
Förlag: Damm förlag