[Ur nummer: 05/2007] Enligt opinionsmätningar har högerpopulistiska sverigedemokraterna stöd av mer än fyra procent. Hisnande perspektiv öppnar sig. Precis som i Per Nilssons spännande Augustvinnande Svenne.
När boken börjar är Svenne, Fredrik Svensson, 17 år, på flykt undan polisen. Svenne har varit partisekreterare i Rättvist Sverige, utsedd av partibildaren Nils Dackeman på grund av sin vanlighet och ungdom. Svenne berättar om vilka krafter som sattes i rörelse av partiet som påstod sig vilja återskapa ett jämlikt folkhem. Han berättar om koncentrationsläger, om mord och gatuvåld som urartade till närmast ett inbördeskrig. Svenne urskuldar sig: Han visste ingenting. Han gjorde bara som han blev tillsagd.
Skickligt bygger Per Nilsson upp ett porträtt av en ung man, som på grund av historielöshet och naivitet, manipuleras i ett infamt spel med demokratin som insats. Nilsson visar hur lömsk politisk retorik, som appellerar till känslor och gödslar med honnörsord som ordning, jämlikhet och rättvisa, kan vara när orden vänds till sina motsatser.
Boktitel: Svenne
Författare: Per Nilsson
Förlag: Rabén & Sjögren