[Ur nummer: 06/2007] Jag läste en mycket intressant debattartikel i GöteborgsPosten som muf-ordförande Niklas Wykman och rapportansvarige, André Assarsson, har skrivit. Det påhopp på den svenska modellen som de gjorde kräver en reaktion, här kommer min med några citat och kommentarer.
”Facket värnar sina medlemmars intresse.”
* Så sant, varför ska en intresseorganisation värna några andra än sina medlemmar?
”Proteströrelse mot den onödiga ungdomsarbetslöshet som LO och alla dess allierade har skapat i Sverige.”
* Med allierade måste ni mena organisationer som Svenskt Näringsliv, alla arbetsgivarorganisationer som understår sig att förhandla med facket om villkoren på arbetsmarknaden, fy dem.
”Nittio procent av företagarna vill göra de samma” (det vill säga avskaffa turordningsreglerna vid uppsägning).
* Tänk vad skönt när företaget man jobbar på säger upp alla medlemmar i facket, efter det säger företaget upp kollektivavtalet, och sen märker de anställda som är kvar att deras lön minskar då det inte längre är bundna av ett kollektivavtal som reglerar lägsta lönerna.
”Sänkta ersättningsnivåer leder till att äldre personer som är arbetslösa lättare kommer i jobb.”
* Hur då?? Genom att kräva mindre i lön än de som redan har ett jobb. Har man då avskaffat MBL och Las så kommer företaget att säga: ”Bra, ta Nisses plats vid svarven och säg till honom att han har blivit uppsagd med omedelbar verkan, då du jobbar för xx kronor mindre i timmen.” Detta ger ingen minskad arbetslöshet, bara lönedumpning.
”Företag vågar inte anställa ungdomar när regleringarna fortfarande är omfattande.”
* Om företagen idag inte anställer ungdomar trots att det redan idag är billigare att anställa ungdomar, varför anställer man då äldre personer? Vill inte företaget vinstmaximera?
”Att avveckla Las och MBL, eller reformera dessa, är enda vägen för långsiktigt låg ungdomsarbetslöshet.”
* MUF vet att genom att ta bort Las (lagen om anställningsskydd) gör man det lättare för företag att kasta ut personal på grund av utslitning/arbetsskada, ålder, kön, graviditet och fackliga uppdrag och genom att samtidigt avveckla MBL (lagen om medbestämmande i arbetslivet) behöver företag inte bry sig om att informera eller förhandla innan man genomför förändringar.
Min uppmaning till Muf är att ni ska sätta krav på arbetsgivarorganisationerna i Svenskt Näringsliv att deras medlemmar (företagen) skall anställa ungdomar, för det är inte facket som bestämmer vem företaget skall anställa, det gör företaget.