Sparkade utan varning för felaktig instämpling
”Vi har gjort samma sak som många andra på jobbet, också arbetsledningen”
Två arbetskamrater vid Krönleins bryggeri i Halmstad stämplade in åt varandra. Det ledde till att de blev avskedade utan föregående varning.
[Ur nummer: 06/2007] – Vi har gjort samma sak som många andra på jobbet, också arbetsledningen. Vi förstår inte varför just vi ska drabbas av denna hårda bestraffning, säger en av de avskedade arbetarna, som vill vara anonym, eftersom han och arbetskamraten nu måste söka nya jobb.
60 dagars karens
För de två bryggeriarbetarna är situationen mycket besvärlig. De har blivit av med jobbet, får ingen lön och inte heller någon a-kassa, eftersom de anses ha orsakat sin egen arbetslöshet. Enligt kassans regler gäller då 60 karensdagar.
– Det är som en mardröm, säger den avskedade arbetaren.
Enligt de avskedade har rutinerna på arbetsplatsen vad gäller tidsstämplingen, som sker via dator, varit förvirrande.
Det har förekommit att arbetskamrater stämplat in åt varandra med arbetsledningens goda minne.
– Det här var en torsdag. Min arbetskompis hade under veckan arbetat eftermiddag, trots att han hade schemalagd förmiddag. På fredagen skulle det inte vara någon produktion eftersom maltkrossen skulle lagas. Vi utför då olika städ och servicejobb. Han bad mig stämpla in åt honom klockan åtta på morgonen, eftersom han var tvungen att göra ett ärende.
Arbetskompisen kom en dryg timme senare. På eftermiddagen blev han uppmanad att jobba över. Det ville han inte men han ställde ändå upp och gjorde det. Han skrev då in den timmen som övertid.
– Att han skrev övertid berodde på att han tyckte att han hade rätt till det eftersom han tidigare under veckan hade ändrat sitt schema utan att begära ersättning för förskjuten tid.
På måndagen uppdagades att arbetskompisen hade stämplat övertid och båda blev kallade till förhör. De blev först varslade om uppsägning och därefter om avsked. Livs har bestridit båda sakerna.
Trotjänare sedan länge
De båda avskedade bryggeriarbetarna har jobbat 19 respektive 20 år på företaget, utan anmärkning.
Bryggeriets vd, Karl Krönlein, vill inte uttala sig om det som hänt utan hänvisar till arbetsgivarföreningens jurist, Magnus Weidenhaijn.
– Jag och arbetsgivaren ser mycket allvarligt på det. Det är som att gå in på Karl Krönleins kontor och ta två hundralappar ur hans plånbok, säger han.
* Att de gjort fel håller arbetarna med om, men är det inte väl drastiskt att drämma till med storsläggan och avskeda dem? Hade det inte en varning räckt?
– Det här är bedrägeri. Det är skillnad att bryta mot regler som att komma för sent på morgonen. Det är anledning till varning. Att dölja att man kommer för sent genom att stämpla in är något helt annat.
Livs har bestridit avskedandena och ärendet kommer att tas upp till central förhandling. Något datum är ännu inte utsatt.