Barndomens ängel

Författare: Curt Einar Jinder
Förlag: Byahornet AB,

[Ur nummer: 07/2007] Vilket ansvar har vi för våra liv? Kring den frågan spinner Curt Jinder en tät och underhållande text. Huvudpersonen som talar rikssvenska har gjort karriär i det svenska folkhemmet. Men någonstans finns ett tomrum i honom, det är något han inte talar om, när han jämför sitt lyckade liv med kollegornas i form av fjällvandringar och Thailandresor.
Han bestämmer sig för att åka tillbaka. Det är till ett gråmulet Skåne med vindpinad slätt och fattiga statare han ska, ett Sverige under kriget, där vägglössen behövde rökas ut, ett annorlunda land, men ändå en del av oss. Utvecklingen har gått så snabbt. Det har gått bra för många, men inte för alla. Så fort han ser slätten från flygplanet går solen i moln. Där nere vid havet finns barndomen och barndomskamraten i en statarlänga, som mäklarna gärna skulle bjuda ut till försäljning åt köpglada sommargäster.
Åren har gått. De hade samma bakgrund. Vad var det som hände? Det går inte att bara slänga sin historia i tvätten som ett smutsigt plagg. Några händelser blir formande. För kamraten gick det inte lika flyhänt. Han hade inte en farsa med en massa energi och rättspatos, som blev facklig höjdare och tog med sig familjen till Malmö.
Kamraten blev kvar. Han gifte sig aldrig. Han flyttade aldrig. Vems är ansvaret? Är det bara den akterseglades?
Curt Jinder ställer många frågor och slutet är öppet, det får en att fundera och vilja läsa boken en gång till.