Tips på teater, dans och musik runt om i Sverige

Streetdance, cirkuskurser och en cyklande spoken word-poet är bara ett urval av vad som nu fyller landets parker. I år finns det dessutom ett särskilt stort utbud för de små. Vi tipsar om var barn och vuxna kan hitta sommarens härligaste kulturupplevelser.

[Ur nummer: 07/2007] Just nu är spoken word-poeten Emil Jensen i färd med att cykla Sverige runt, på en turné i folkparkerna. Sommaren bjuder på ett gyllene tillfälle att lyssna till honom och en rad andra artister. Riksteatern och Folkets hus och parker arrangerar allt från dans till konserter och teatrar, över hela landet. Men Jensen är kanske den enda som turnerar helt miljövänligt, med cykel. I hans bejublade entimmesshow blandas personliga funderingar med musik och prat om politik.
– Den röda tråden är att allt känns angeläget, säger han och vill inte avslöja för mycket om vad det kan vara.
– Men självförtroende pratar jag en del om, det finns en slags kollektiv brist på det, och om ödmjukhet – och det är ju samma sak där.
 
Skratt för de minsta
Också de minsta har chansen att få skratta gott i sommar när en ny generation nu får möta den klassiska Clownen Manne som roat barn i över 35 år. Hans klumpiga sätt och de många missförstånden lockar barnen att delta i föreställningen. Ännu mer interaktivt är det i Cirkus Cirkörs cirkusskola, arrangerad av Folkets hus och parker, där man får lära sig konsten att jonglera eller hänga i trapets.
För sångsugna under ljumma kvällar finns flera alternativ. Bland annat turnerar Allsång för de minsta för första gången ut i landet efter tre år på Skansen. Många av låtarna kommer i år dessutom från Astrid Lindgrens sagovärld, med anledning av 100-årsjubileet. Leder gör veteranen Ayla Kabaca.
– Det här är som den stora allsången, fast lite mer röjigt. Alla kan låtarna och dessutom är det mer dans och rörelse till barnlåtar, det är kul. Alla brukar hänga på, både gammelmorfar och tonårsbrorsan, säger hon.
Missa inte heller att Moneybrother turnerar ut i parkerna, tillsammans med Salem al fakir och Säkert, som Annika Norlin i Hello Saferide heter när hon spelar svensk musik. Konserten utspelar sig på två scener, och deltar gör också gatuartistgänget Sirqus Alfons. De som föredrar något mer klassiskt kan istället bege sig till Folkparkerna för att lyssna till årets svenska Jenny Lind-stipendiat, Paulina Pfeiffer, och Rebecca Sjöwall, som blivit utsedd till Lind-stipendiat i Bridgeport, USA.
 
Gratis teater i Stockholm
Och även i sommar bjuder Parkteatern på gratis kultur för alla i Stockholm. Denna sommar har de satsat lite extra på barn och unga. Bland annat i ”Räven som slukade böcker” där Shima Niavarani spelar en räv som bokstavligen sätter tänderna i olika alster. På programmet står dessutom eldshow i Rålambshovsparken och återigen den välbesökta streetdancen i Vitabergsparken. Dessutom visas hela Cullbergsbalettens jubileumsprogram, som tidigare framförts på Dansens hus. Känner man istället för att dansa själv ordnar till exempel dansgruppen The Ultimate breakdance-lektioner, i Folkets parker. Det finns alltså gott om både kulturupplevelser och aktiviteter runt om i landet, det är bara att bege sig ut.