När svenskarna ligger på stranden blir mjölken torr

Den mjölk som svenska folket inte dricker hamnar i Vimmerby. Mjölkbilar från hela södra Sverige kör dit den. Det är i Astrid Lindgrens gamla hemstad som Arla Foods pulverfabrik ligger, väl synligt från väg 33 mellan Jönköping och Västervik.

[Ur nummer: 07/2007] Produktionen är i full gång, men det märks inte. Parkeringen är nästan tom. Gräsmattorna ser ut att behöva lite mer vatten i sommarvärmen. Annars är allt extremt välorganiserat. En normal veckodag hamnar cirka 16 procent av Arlas mjölk här. När det är storhelg och konsumenterna skippat besöket på stormarknaden går fabriken för högtryck och tar emot hela 25 procent.
Det är faktiskt värt att repetera. En enda pulverfabrik i Vimmerby kan svälja en fjärdedel av Arlaböndernas hela mjölkproduktion.
 
Kommer från Åseda ysteri
Allan Leandersson, Livs klubbordförande ska visa runt oss, innan han börjar jobbet klockan två. Han kommer från Åseda, en gång i tiden kämpade han med näbbar och klor för att behålla Arlas mejeri där, de gjorde gräddost. Numera pendlar han till Vimmerby. Många som jobbar på pulverfabriken har tidigare jobbat på Arlas nedlagda mejerier. Det gäller också platschefen Kjell-Åke Holm, som säger att pulverfabriken fungerar som ett dragspel.
Mjölkproduktionen är förhållandevis stabil. Korna måste mjölkas varje dag. Någonstans måste mjölken ta vägen. I gamla tider blev det ost och smör av den. Därefter blev det skummjölk som var en mycket enkel produkt. Allt förändrades med fusionen med danskarna som hade en världsomspännande export.
Och det har de svenska bönderna också fått nu, med detta pulver. Det skickas över hela världen. Arla har samarbete med mejeriföretag och återförsäljare i Dominikanska republiken, Algeriet, Saudiarabien, Oman, Vietnam, Kina. Listan på länder kan göras hur lång som helst. Alldeles nyligen var en grupp från Bangladesh på besök.
– I många länder runt ekvatorn finns inte de naturliga förutsättningarna för mjölkproduktion, säger Kjell-Åke Holm.
 
Inga exportbidrag
Även i Sverige har förutsättningar förändrats. EU:s bidragssystem har monterats ner. Exportbidragen för mjölkpulver är borta. Inga pengar utgår. Inte heller finns längre några interventionslager eller stödköp.
Dessutom har det blivit brist på mjölpulver på världsmarknaden. Det har varit torka i Australien där kor har slaktats ut. Men framförallt har efterfrågan ökat i de nya tillväxtländerna, Kina och Indien, som årligen får flera miljoner nya relativt välbärgade som efterfrågar mejeriprodukter.
 
Allt packas utomlands
Från början fanns med i planen att bygga en paketeringsanläggning, men den har skrinlagts. Skillnaderna i arbetskraftskostnader mellan Sverige och de nya importländerna i Sydostasien är så stora att det inte är företagsekonomiskt lönsamt att packa hemma.
– Kostnaden för en arbetstimme i Sverige motsvarar tio arbetares dagslöner i Sydostasien, säger Kjell-Åke Holm.
Å andra sidan finns det ju nästan inga anställda på pulverfabriken. Fyra personer i kontrollrummet kan sköta hela processen. Fabriken går dygnet runt på femskift, det blir 20 personer. Därtill kommer 20 i paketeringen. Och så några servicetekniker och tjänstemän. Sammanlagt blir det 75 personer.
 
Inte många jobb
Det är värt att repetera. Om fabriken utnyttjas fullt ut förbrukar den en fjärdedel av Arlaböndernas mjölk men skapar bara jobb åt 75 personer. Inte mer.
Kjell-Åke Holm betonar att fabriken är miljövänlig. Ångpannan eldas med flis från sågverken i Småland. Även om det fortfarande används en del olja är fabriken koldioxidneutral.
Bönderna kan tjäna pengar på mjölkpulver. Det är hett, hetare än olja påstods det i en nyhetsartikel, men samtidigt är det brist på råvara i Sverige. Det är en ny situation. Svenska bönder utnyttjar inte den tilldelade mjölkkvoten. De lägger av. De minskar produktionen. Det blir konkurrens om råvaran.
Allan Leandersson visar runt oss. Pulverfabriken är en besöksanläggning. Hit kommer kunder och samarbetspartners från hela världen. Vi tittar upp i tornet där mjölkdropparna avdunstar. När de når botten ska de bara innehålla tre procent vatten. Pulvret berikas med c-vitaminer och antioxidanter för bättre hållbarhet.
– Vi säger att pulvret dansar fram, säger Allan. Lyssna. Hör ni slagen. Det är en hammare som slår i tornet för att pulvret inte ska fastna på kanterna.
 
Konstgjord värld
Vi går i en flera hundra meter lång korridor med dockor som föreställer mejeriarbetare och väggar med fotografier på kor på grönbete. Det är en konstgjord värld. Ingen människohand kommer i kontakt med mjölken. Ingen får komma in i paketeringen på grund av salmonellasmitta. Ingen kör truck i lagret. Allt är helautomatiskt.