Det blir allt populärare med thailändsk mat. Bara i Stockholm finns 83 thailändska restauranger. På en av dem, My Thai, tillverkas all mat på plats i Thailand, fryses in och fraktas hit med båt.

[Ur nummer: 09/2007] Mer thailändskt än så kan det inte gärna bli. Malin Roth, vd för My Thai Sweden, som är ett snabbmatskoncept, säger att det tar 30 dagar att frakta maten.
Av miljöskäl använder kedjan inte flygtransporter. Båt är också billigare.
Förutom smaken, som inte gärna kan bli mer genuin, så är naturligtvis också de låga produktionskostnaderna ett av skälen bakom importen. My Thais leverantörer är stora transnationella företag som CP Group, Narai Interfood och Grampian Foods Siam.

Inga fackföreningar
På ingen av dem finns någon fackförening. Om arbetsvillkoren är schysta är svårt att säga. Narai Interfood köper till exempel räkor från det område, Samutsakornprovinsen, där det finns barnarbete. Några fackföreningar finns inte inom den sektorn. De som funnits på CP Groups kycklingfabrik har inte överlevt.
– Vi har uppförandekod och kontrollprogram, säger Malin Roth. Det är samma som de brittiska livsmedelskedjorna Tesco och Marks & Spencer använder. Det är kopplat till ILO-konventioner. En revisionsfirma anlitas för att kontrollera efterlevandet. Bland annat hålls det regelbundna möten med representanter för personalen.
Ett annat svenskt företag som importerar från Thailand är North Trade. De köper kyckling. Deras leverantör är transnationella Betagro Group (BFI) i Lop Buri.
– Det är kostsamt med förädlad kyckling om man vill ha kvalitet, säger Calle Ramvall på North Trade. I Thailand är de duktiga på att göra handarbete. Det är grillad kyckling på träkolsspett som vi importerar, det är handgrillat över ugn. Det skulle vara ekonomiskt omöjligt att göra i Sverige, med våra kostnader och vår mentalitet. Det skulle inte heller vara möjligt i Brasilien.
För North Trade är livsmedelssäkerhet ett absolut krav, där backar man inte en millimeter. Han ger ett exempel som låter bedrövligt ur arbetsmiljösynpunkt. För att garantera att det inte sker någon spridning av fågelinfluensa får arbetarna inte lämna besättningarna under uppfödningen av en kull, vilket tar fyra till fem veckor.

Bra arbetsmiljö
Han har varit på plats på Betagros fabrik i Thailand och tycker att arbetsmiljön där ändå ser bra ut, även med svenska mått, och de bostäder som den långpendlande personalen har tillgång till håller en bra standard.
Att ILO:s kärnkonventioner uppfylls, med bland annat förbud av barnarbete och rätt att bilda fackföreningar, tycker han är mycket viktigt. Vid kycklingfabriken finns inte någon fackförening.
– Jag håller med om att vi borde vara mer insatta i vad bristen på fackföreningar beror på. Om det är arbetsgivaren som försvårar bildandet eller om det finns andra orsaker till att man inte är organiserad, exempelvis ointresse från arbetskraftens sida eller att man uppnår inflytande på annat sätt.